Taman Indonesia heeft ook een speciale website voor mobiele telefoons. Wilt u deze gebruiken?

Chinese dwergkwartel

 

De Chinese dwergkwartel is een van de kleinste hoenderachtige vogels, slechts 11 tot 15 cm groot. Het geslachtsonderscheid is duidelijk te merken: het haantje heeft een opvallende zwart-wittekening op de keel en een blauwgrijze borst en buik.

Het is een vitaal en actief vogeltje, dat vrijwel continu bezig is op de grond zijn kostje bij elkaar te scharrelen. De haantjes zijn sterk territoriaal ingesteld. De hennetjes leggen op een beschutte plaats (bijvoorbeeld onder een struik) in een kuiltje een 10-tal kleurige eitjes, die in 16 tot 18 dagen uitgebroed worden. De onooglijk kleine kuikentjes kunnen vrijwel dadelijk met de moeder mee scharrelen. Het haantje blijft in de buurt van zijn gezin en houdt pottenkijkers op veilige afstand.

 

De Chinese dwergkwartel heeft een enorm groot verspreidingsgebied dat reikt van het Indische Subcontinent, Indochina en de Indische Archipel tot in Nieuw-Guinea en Australië. Binnen dit gebied worden acht ondersoorten onderscheiden. Het is een algemene vogel van open landschappen, graslanden, moerasgebieden, rijstvelden en gebieden met struikgewas.

 

Kinderweetje: De kuikentjes van de dwergkwartel zijn net zo groot als een pindadop!

 




Chinese dwergkwartel


Terug naar het overzicht van diersoorten...