Taman Indonesia heeft een speciale website voor mobiele telefoons. Wilt u deze gebruiken?

Taman wint Bronzen Award ANWB leukste uitje

Taman Indonesia wint Bronzen Award tijdens de ANWB verkiezingen 'Leukste uitje van Nederland'.

Taman wint brons bij leukste uitje

Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote de bronzen award van de verkiezing  ‘Leukste uitje van Overijssel 2019’ georganiseerd door het land van ANWB.

De Ulebelt ontvingende gouden award en Kinderboerderij Dondertman in Holten kreeg de zilveren award in handen tijdens de prijsuitreiking afgelopen 7 maart in hart van Holland.
 
Tijdens de verkiezing brachten ANWB-leden massaal hun stem uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel op landelijk niveau als per provincie en voor het ‘Leukste uitje over de grens’. In totaal werden ruim 63.000 stemmen uitgebracht.  
 
Taman Indonesia scoorde vooral hoge cijfers op sfeer en personeel, en ook dit jaar zal het park zich weer voor 100% inzetten.Op faciliteiten valt nog wat te schaven, maar daar is het park op het moment druk mee bezig: Er is een mindervalide toilet in de maak, en hopelijk voor 1 april klaar. Ook is het park bezig de routing door het park te verbeteren en de paden weer te verversen.  'Elk jaar weer een stapje beter!' aldus eigenaresse Marlisa Wareman. 

 

ANWB Award

Het is een enorme erkenning om zo'n Award,met grote naam mee naar huis te mogen nemen!


 
De ANWB organiseert de verkiezing van het ‘Leukste uitje’ voor de negende keer. De Efteling is het ‘Leukste uitje van Nederland 2019’.  Kijk voor alle winnaars op www.anwb.nl/leuksteuitje    De verkiezing van het ‘Leukste uitje’ is onderdeel van het Land van ANWB. Op www.landvananwb.nl zijn duizenden verrassende dagjes uit te vinden. Dankzij de inbreng van bezoekers is en blijft het Land van ANWB dé plek waar iedereen in Nederland het perfecte dagje- of avondje uit of weekendje weg vindt.

Bericht geplaatst op: 2019-03-12

Ambassadeur op bezoek bij Wastra Weekend

Succesvolle zonnige 2de edities van het Wastra Weekend

 

zaterdag 23 en zondag 24 februari vond het 2e Wastra Weekend plaats.  Samen met batikkenner en kunstenares Sabine Bolk, organiseerde Taman Indonesia, dit culturele evenement in het teken van Indonesisch textiel.

 

 

 

Op zaterdag werd het weekend geopend met een Batik Workshop. De deelnemers konden met wax en een speciale batikpen, canting genoemd, aan de slag met hun zelfgemaakte design.

Batik experts Sabine Bolk en Shuen Li Sprit leerden de deelnemers de wax goed aan te brengen op het doek, en vervolgens te verven met diverse kleuren. Het aanbrengen van de wax is een pittige taak omdat de verwarmde wax op de juiste temperatuur moet zijn voor het maken van een vloeibare lijn. In Indonesië doet men er vaak maanden over om een met pen aangebrachte batikdoek (batik tulis) te maken. Deelnemers konden zich laten inspireren door de dieren in het park, en natuurlijk de batiks getoond bij de expositie ‘dieren in Indonesisch textiel’.

 

 

 

Op zondag verzorgde Sabine Bolk rondleidingen langs haar batik collectie en vertelde zij over de bijzondere afbeeldingen in de doeken en de dieren die er op te vinden zijn.  Op het batikplein konden de bezoekers kennis maken met diverse textielsoorten uit Indonesië, zoals ikat en batik. Tijdens het Wastra (Indonesisch voor textiel) Spreekuur konden de bezoekers hun meegebrachte doeken laten bekijken door de kenners zoals Sandra Niessen, een antropologe die haar eigen weefcentrum op Batak, Noord Sumatra, heeft opgezet.

 

 

De middag werd geopend door een welkomsdans van dansgroep Wahana Budaya Nusantara. De Tari Piring dans afkomstig van de Minangkabau (Sumatra) werd in prachtige traditionele kleding uitgevoerd. Het hoofddeksel had de vorm van de buffel, waar de Minangkabau om bekend staat.

 

Indonesische Ambassadeur op bezoek

Een bijzondere bezoeker was de heer I Gusti Agung Wesaka Puja, de ambassadeur van de Republiek Indonesië. Samen met de attaché voor cultuur, mevrouw Renate Siagian, hebben zij genoten van de optredens, de batik kunst en de diverse mode ontwerpers.

 

 

In de Rumah Fashion, het modehuis, toonden diverse mode-ontwerpers hun kledinglijn. Zo was internationaal modeontwerpster Dian Oerip aanwezig om haar nieuwe collectie van etnische kleding te laten zien. Zij is enorm bekend in Indonesië, en Taman Indonesia is dan ook zeer trots dat ze helemaal naar Kallenkote is afgereisd  om haar kleding te tonen aan het Nederlandse  publiek.  Daarnaast hebben de jonge ontwerpster van het slow fashion label ‘Guave’ een sneak preview gegeven van hun 2de kledinglijn die komende dinsdag in Amsterdam gelanceerd zal worden. Hun collectie is gebaseerd op hun roots uit Indonesië, en hun liefde voor Indonesische patronen en textiel. Ook waren Aryani Collection en LARAS aanwezig met hun ontwerpen en sieraden.

 

 

Afwisselend met diverse Indonesische dansen gebaseerd op dieren; pauwendans, paradijsvogeldans en de bijendans van dansgroep Dwi Bhumi, werden er fashion talks gehouden waarbij de kledinglabels hun verhaal konden vertellen. Dit leidde tot een mooie culturele explosie in het zonnige Taman Indonesia, waar ruim 300 bezoekers van genoten hebben!

 

 

Volgend maand te doen in Taman Indonesia:

 

7 maart: Botanische fotografie workshop

15 maart: Indonesian Streetfood, kookworkshop

Bericht geplaatst op: 2019-03-04

Dans bij het Wastra Weekend

Traditionele dans op het Wastra Weekend

In samenwerking met de Indonesische Ambassade zullen op 24 februari ook een aantal danskostuums te zien zijn door middel van traditionele dans. 

 

De verschillende dansen beelden dieren  en hun prachtige bewegingen uit, en dit is ook te zien in de kostuums. In de expositie zullen ook een aantal van deze kostuums te zien zijn. 

 

Onder andere de Pauwendans, de Bijendans en de Paradijsvogeldans zullen te zien zijn. 

 Meer info over het Wastra Weekend vind je hier > http://www.taman-indonesia.nl/Evenementen/Wastra-Weekend

 

 

 

 

 

Bericht geplaatst op: 2019-02-14

Sandra Niessen bij het Wastra Weekend

Sandra Niessen versterkt de textiel kenners tijdens het Wastra Spreekuur 24 februari

 

 
 
Sandra Niessen is antropoloog en houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met Indonesische textiel, voornamelijk doeken uit het Batakgebied in Noord-Sumatra. Sandra werkte aan de Universiteit van Alberta en tegenwoordig als freelance onderzoeker.
Haar proefschrift was gewijd aan Batak textiel waarna ze meerdere artikelen en boeken hierover schreef. Haar boek ‘Legacy in cloth, Batak textiles of Indonesia’ uit 2009 wordt vaak  'de bijbel van Batakdoeken' genoemd. 
Zij ondernam een reeks reizen onder de noemer 'Pulang Kampung' (‘Terug naar de Dorpen’) waarin zij haar onderzoeksresultaten terug bracht naar de weefsters in Noord Sumatra. Hiermee wilde ze de weefsters in het zonnetje zetten en de waarde van hun weefwerk onder de aandacht brengen. Door voornamelijk economische redenen dreigt de eeuwenoude weeftraditie uit te sterven.
De laatste jaren werkte Sandra mee aan de tentoonstelling van de collectie batiks verzameld door Koning Chulalongkorn (Rama V) in het Queen Sirikit Museum of  Textiles in Bangkok, Thailand.  De mooiste batiks uit deze verzameling werden vervaardigd door Wilhelmina Frederika van Lawick van Pabst, een batikster waar nagenoeg niets over bekend was. Sandra deed jaren onderzoek naar W.F. van Lawick van Pabst voor deze tentoonstelling en de catalogus die binnenkort zal verschijnen.
 
We verheugen ons op de komst van Sandra Niessen en hopen dat vele van jullie Indonesische doeken met haar zullen delen in het Wastra Spreekuur. Er zullen ook artikelen en boeken van Sandra ter inzage en voor de verkoop aanwezig zijn.

Bericht geplaatst op: 2019-01-31

Batik Workshop op het Wastra Weekend

Batik Workshop op 23 februari

Op 23 februari wordt een exclusieve batikworkshop gegeven onder leiding van Sabine Bolk en Shuen-Li Spirit.

Zij vertellen je over de rijke geschiedenis van deze techniek, in 2009 geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco, en helpen je op weg in het ontwerpen en uitvoeren van een eigen batik ontwerp.

Aanmelden is hiervoor wel verplicht, en via deze pagina: http://www.taman-indonesia.nl/Evenementen/Wastra-Weekend

 of hieronder:

 

batikworkshop

 

Bericht geplaatst op: 2019-01-22

Steun batik slowfashion label Guave

 

Modemerk Guave laat zich inspireren door traditionele batik

Bericht geplaatst op: 2018-11-30

Winter arrangementen

 Winterarrangementen

Als u met een groep (vanaf 15 personen) wilt lunchen of dineren (tot 18h), dan kan dat ook bij Taman Indonesia.

In het eetgedeelte is er zitplaats voor ongeveer 50 personen.

 Basis arrangement (16,50 p.p.)

* ontvangst met een kopje koffie/thee en Indische cake

* entree in ons park

* naderhand een drankje met een hartig hapje pastei of loempia

 

 

 Nasi Rames arrangement (29,50 p.p.)

• ontvangst met een kopje koffie/thee en Indische cake

• entree in ons park

• Indische maaltijd met Nasi Rames (een vlees-, een groente-, een ei- gerecht en atjar)

 

 Nasi Rames Sate arrangement ( 30,50 p.p.)

• ontvangst met een kopje koffie/thee en Indische cake

• entree in ons park

• Indische maaltijd met Nasi Rames (een vleesgerecht, saté, een groente-, een ei- gerecht en atjar)

 

 Nasi Speciaal arrangement (32,50 p.p.)

• ontvangst met een kopje koffie/thee en Indische cake

• entree in ons park

• Indische maaltijd met Nasi Rames (2 vleesgerechten, 2 groentegerechten, een ei- gerecht en atjar)

 

 Nasi Compleet arrangement (34,50 p.p.)

• ontvangst met een kopje koffie/thee en Indische cake

• entree in ons park

• Indische maaltijd met Nasi Rames (3 vleesgerechten, 2 groentegerechten, een ei- gerecht en atjar)

 

 Arrangementen dienen minstens een week van te voren gereserveerd te worden, en aanpassingen in aantallen kunnen minimaal 2 werkdagen voor het arrangement kosteloos aangepast worden, mits niet minder dan 15 personen. Betalingen kunnen contant of per pin betaald worden bij de kassa van Taman Indonesia.

 

Voor informatie en boekingen, kunt u contact opnemen met reserveringen@taman-indonesia.nl

Bericht geplaatst op: 2018-11-29

Botanische kunstfotografie

Taman Indonesia School

In het kader van de 'Taman School' organiseert Taman Indonesia een reeks educatieve workshops, lezingen of verdiepingsdagen in dierenpark Taman Indonesia.

Op donderdag 7 maart vindt er een workshop Botanische Kunstfotografie plaats.


Workshop Botanische Kunstfotografie


Tijdens deze ruim 4 uur durende workshop in het prachtige Taman Indonesia krijg je inzicht in de betoverende geschiedenis van de botanische fotografie. Naast dat we inspirerende vormen en stromingen met je bespreken, die deze kunstvorm rijk is, gaan we op rondleiding langs de exotische Indische specerijen en samen aan de slag.
Met je eigen digitale camera experimenteer je met fotografie van planten en bloemen middels micro onderwaterfotografie, collages, stillevens en kunstfotografie.

 


 
 
 
De workshop is gebaseerd op botanische fotografie met het accent op exotische fotografie. Er is een hernieuwde interesse in de hedendaagse fotografie voor bloemen en planten als onderwerp. Een interessant onderzoeksgebied om je te laten onderdompelen en hiermee aan de slag te gaan.


Programma


Na een inspirerende presentatie over de geschiedenis van de botanische kunst krijgen we een smaakvolle rondleiding van Marlisa Wareman in de specerijenkas. Hier doen wij inspiratie op om samen aan de slag te gaan.
We werken binnen (of buiten ) op deze inspirerende plek en gebruiken water, bloemen, planten, object trouvé en andere natuurgerelateerde materialen om een onderwatersfeer te kunnen creëren.
Hierbij wordt je begeleidt door Esther Prinsze (fotograaf) en Charlotte van der Heiden (designer)


 
10:00 Welkom/inloop en kopje koffie + spekkoek
10:30 Geschiedenis botanische kunst en fotografie + fototechnische instructie
11:10 Rondleiding door de exotische specerijenkas door directeur Marlisa Wareman zelf
11:30 Aan de slag in het overdekte paviljoen: 3 natte en 1 droge opstelling.
13:00 Lunch
13:40 Nabespreking
 14:15 Einde workshop
14:30 Tijd om het park te bezichtigen
17:00  Sluitingstijd park

 

Botanische Kunstfotografie 

 
Deelnemers


min. 11 deelnemers
max. 20 deelnemers (op twee workshopleiders)


Kosten


De kosten voor de gehele dag zijn 59,50 per persoon. Dit is inclusief workshop, toegang tot het dierenpark, koffie met spekkoek, heerlijke Indonesische lunch (Nasi Goreng met sate) en een drankje. Bestel nu uw kaarten hier http://www.taman-indonesia.nl/Evenementen/Workshop-botanische-kunstfotografie

 


Abonneehouders


De kosten voor abonneehouders zijn voor de gehele dag zijn 49,50 per persoon. Dit is inclusief workshop, toegang tot het dierenpark, koffie met spekkoek, heerlijke Indonesische lunch (Nasi Goreng met sate) en een drankje.


Praktisch


Deelnemers dienen een eigen digitale camera met kabel (voor USB ingang) mee te nemen om het gemaakte werk te kunnen delen in de groep. Onderwatercamera, onderwaterhoes, camerastatief en macrolens zijn niet nodig, maar mogen worden meegebracht.


 
Aanmelden


 Wil je aanmelden voor deze workshop, mail dan naar reserveringen@taman-indonesia.nl o.v.v. Workshop Botanische Kunstfotografie.

Bericht geplaatst op: 2018-11-12

Taman feliciteert Mick

Mick op de Pasar Soto

 

Afgelopen zondag hebben we weer heerlijk kunnen genieten van Mick. Via deze weg willen we Mick feliciteren met zijn deelname en het behalen van de finale van the Voice senior. Djempol Mick!

 

 

Bericht geplaatst op: 2018-10-25

Eerste workshop van de Taman School

Taman Indonesia School

In het kader van de 'Taman School' organiseert Taman Indonesia een reeks educatieve workshops, lezingen of verdiepingsdagen in dierenpark Taman Indonesia.

In November zal de eerste plaatsvinden:


Workshop Botanische Kunstfotografie


Tijdens deze ruim 4 uur durende workshop in het prachtige Taman Indonesia krijg je inzicht in de betoverende geschiedenis van de botanische fotografie. Naast dat we inspirerende vormen en stromingen met je bespreken, die deze kunstvorm rijk is, gaan we op rondleiding langs de exotische Indische specerijen en samen aan de slag.
Met je eigen digitale camera experimenteer je met fotografie van planten en bloemen middels micro onderwaterfotografie, collages, stillevens en kunstfotografie.

 


 
 
 
De workshop is gebaseerd op botanische fotografie met het accent op exotische fotografie. Er is een hernieuwde interesse in de hedendaagse fotografie voor bloemen en planten als onderwerp. Een interessant onderzoeksgebied om je te laten onderdompelen en hiermee aan de slag te gaan.


Programma


Na een inspirerende presentatie over de geschiedenis van de botanische kunst krijgen we een smaakvolle rondleiding van Marlisa Wareman in de specerijenkas. Hier doen wij inspiratie op om samen aan de slag te gaan.
We werken binnen (of buiten ) op deze inspirerende plek en gebruiken water, bloemen, planten, object trouvé en andere natuurgerelateerde materialen om een onderwatersfeer te kunnen creëren.
Hierbij wordt je begeleidt door Esther Prinsze (fotograaf) en Charlotte van der Heiden (designer)


 
10:00 Welkom/inloop en kopje koffie + spekkoek
10:30 Geschiedenis botanische kunst en fotografie + fototechnische instructie
11:10 Rondleiding door de exotische specerijenkas door directeur Marlisa Wareman zelf
11:30 Aan de slag in het overdekte paviljoen: 3 natte en 1 droge opstelling.
13:00 Lunch
13:40 Nabespreking
 14:15 Einde workshop
14:30 Tijd om het park te bezichtigen
17:00  Sluitingstijd park

 

Botanische Kunstfotografie 

 
Deelnemers


min. 11 deelnemers
max. 20 deelnemers (op twee workshopleiders)


Kosten


De kosten voor de gehele dag zijn 59,50 per persoon. Dit is inclusief workshop, toegang tot het dierenpark, koffie met spekkoek, heerlijke Indonesische lunch (Nasi Goreng met sate) en een drankje. Bestel nu uw kaarten hier http://www.taman-indonesia.nl/Evenementen/Workshop-botanische-kunstfotografie

 


Abonneehouders


De kosten voor abonneehouders zijn voor de gehele dag zijn 49,50 per persoon. Dit is inclusief workshop, toegang tot het dierenpark, koffie met spekkoek, heerlijke Indonesische lunch (Nasi Goreng met sate) en een drankje.


Praktisch


Deelnemers dienen een eigen digitale camera met kabel (voor USB ingang) mee te nemen om het gemaakte werk te kunnen delen in de groep. Onderwatercamera, onderwaterhoes, camerastatief en macrolens zijn niet nodig, maar mogen worden meegebracht.


 
Aanmelden


 Wil je aanmelden voor deze workshop, mail dan naar reserveringen@taman-indonesia.nl o.v.v. Workshop Botanische Kunstfotografie.

Bericht geplaatst op: 2018-10-04

Mick in de finale van the Voice Senior

Mick & the Voice Senior

Onze grote vriend Mick Woearbanaran treedt al een aantal jaren op in Taman Indonesia. Dit jaar heeft hij meegedaan aan de Voice Senior, samen met Henk Klompemaker, heel spannend! Ze haalden zelfs de finale! Op zondag 21 oktober, op de Pasar Soto, zijn wij allemaal in de gelegenheid om Mick persoonlijk te feliciteren, want hij treedt natuurlijk weer gezellig op in ons park!

 

Mick Woearbanaran

Bericht geplaatst op: 2018-09-25

Pasar Pedis

Pasar Pedis!

Het is weer zover.. De pasar Pedis! Gezellige markt met als thema: Rode chilli’s! Geniet op het terras van lekkere eetkraampjes en leuke indo-activiteiten, zoals de Hete peper quiz!

Leer nieuwe recepten bij de kookworkshop en dans de Poco Poco! 

Bericht geplaatst op: 2018-06-21

Vaderdag actie met de Sarong!

Ludiek vaderdag actie: Alle vaders in een sarong!

Vaders die gehuld in een sarong naar Taman Indonesia komen, op zondag 17 juni, mogen gratis het park bezoeken!

 

Als tip voor de kinderen, laat dierenpark Taman Indonesia vaders gehuld in een Indonesische rok, gratis toe in het dierenpark op vaderdag. De traditionele sarong kan gewikkeld worden om benen, wat luchtig en gemakkelijk te dragen is. Daarnaast kunnen de kinderen de vaders verwennen met een overheerlijk sateetje!

 

Meer informatie over de Pasar Sate die 17 juni plaats vindt: https://www.facebook.com/events/444754499271463/

Bericht geplaatst op: 2018-06-12

Taman zet zich in voor zangvogels

Taman zet zich in voor zangvogels

Als je je in de Taman rondwandelt kun je genieten van de prachtige zang van vogels uit Indonesië. Zoals de Schamalijster die nu heel luidruchtig is, of de Balispreeuw die druk aan het nestelen is. Dat willen we natuurlijk ook in de natuur zelf horen. De laatste jaren wordt het steeds stiller in de bossen van Indonesië. De vogels worden gevangen en gebruikt als huisdier, culturele uitingen, statussymbolen of zelfs als voedsel! Dit zijn vaak tradities die moeilijk te veranderen zijn. Maar ook buiten Indonesië zijn de vogels zeer gewild. De internationale handel verdient er goed aan, en veel zangvogels worden daarom met hun voorbestaan bedreigd.

 

Taman Indonesia zet zich daarom in om deze zangvogels in nood te helpen. Door mee te doen aan een speciaal fokprogramma, bewustzijn te creëren, en natuurlijk geld in te zamelen om deze dieren in het wild te monitoren en te beschermen. De hele zomer organiseren we om dit programma heen leuke activiteiten.

 

 

Wil je ook helpen?

Meld je dan aan via info@taman-indonesia.nl . Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die helpen met organiseren, uitvoeren van activiteiten, informatie verschaffen en ludieke acties. Doe mee!

Bericht geplaatst op: 2018-06-03

Taman op TV

Taman Indonesia op Televisie bij Binnenste Buiten

 TV opname

 

Afgelopen april waren wij te zien bij het programma Binnenste Buiten. Het is een hele leuke aflevering geworden, en nog steeds te zien op internet.

Je kunt de aflevering hier bekijken: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/taman-indonesia

 

Bericht geplaatst op: 2018-05-07