Taman Indonesia heeft een speciale website voor mobiele telefoons. Wilt u deze gebruiken?

Paradijsvogel dag

Jaar van de Paradijsvogel 2012Paradijsvogel

Dierenpark Taman Indonesia opent het thema van de zomer: Jaar van de Paradijsvogel met leuke activiteiten waaronder een tijdelijke expositie  over Papua Nieuw Guinea en de dag van de Paradijsvogel op 14 juli.

 

Dag van de Paradijsvogel

Op zaterdag 14 juli 2012 staat het hele park in het teken van de bijzondere pracht van de Paradijsvogel.  Dit bijzondere dier vertelt tevens de geschiedenis van een paar honderd Papoea’s die dit jaar 50 jaar geleden naar Nederland kwamen.  Op de dag van de Paradijsvogel bemannen verschillende Papoea stichtingen standjes in het park die de mensen informeren over Papoea en verschillende projecten. Een expositie vertelt over de verschillende gebruiken en gewoonten van de stammen op Papoea,  en dans en muziek laten de geuren en kleuren van de eilanden zien. Voor kinderen worden er workshops georganiseerd waarin zij hoofdtooien kunnen maken, zich laten schminken en verkleden als een papoea strijder.

 

 

 

 

Fototentoonstelling  Paradijsvogels in de Polder
In de waroeng van het park is de digitale fototentoonstelling Paradijsvogels in de Polder te zien. In 2012 is het 50 jaar geleden dat een paar honderd Papoea’s naar Nederland vluchtten. Dit gebeurde na de overdracht van Nederlands-Nieuw-Guinea, de laatste Nederlandse kolonie in de Oost. De Papoea’s kwamen in Nederland aan als politiek vluchtelingen. Hun aankomst en de bijna geruisloze integratie van inmiddels vier generaties Papoea’s is grotendeels onopgemerkt gebleven in Nederland. In deze expositie staan Nederlandse Papoea’s als zelfbewuste bewoners van de 21e eeuw en in al hun diversiteit centraal.
De foto’s zijn gemaakt door fotografe Bodil Anaïs die als kunstenaar betrokken was bij het erfgoed-project Linken Leggen Lombok (2009), een initiatief van Stichting Papua Cultureel Erfgoed, Museum Maluku en Kosmopolis Utrecht.
Anaïs werd geraakt door de geschiedenis van de Papoea’s en hun onzichtbaarheid en wilde hen letterlijk een gezicht geven. Ze plaatste een oproep via social media en vroeg Papoea’s om mee te werken aan haar fotoproject. Bodil maakte 15 portretten en plaatste deze op een openbare en symbolische plek: de Laan van Nieuw Guinea in Utrecht. Getroffen hierdoor verzochten diverse mensen uit de Papoeagemeenschap om een vervolg.  Bodil maakte er in 2011 een aantal nieuwe portretten bij. Beide fotoseries zijn te bewonderen in deze expositie.

 

Talkshow
Het fotoboek Paradijsvogels in de Polder van fotografe Bodil Anaïs wordt op 14 juli om 13.30 uur tijdens een talkshow in dierenpark Taman Indonesia gepresenteerd. Met korte interviews met geportretteerde Papoea’s uit het boek, muzikale intermezzo’s en filmbeelden. De talkshow wordt geleid door Nancy Jouwe (programmadirecteur Kosmopolis Utrecht). Op de Paradijsvogeldag is het fotoboek verkrijgbaar bij de daarvoor ingerichte stand.

 

Eten uit de Pacific

Zoete aardappels, waterspinazie, bakbananen zijn Nederlandse benamingen voor patatas, kankung en pisang tanjuk. Exotische groenten en fruit wat hier nu volop verkrijgbaar is en in de Papua keuken verwerkt wordt. Papua Home Cooking laat de bezoekers van de Paradijsvogeldag deze knolgewassen en groenten gecombineerd met vis, vlees proeven vanuit de Melanesische traditie vertaald naar de westerse keuken!

 

Workshops

Kinderen kunnen ze zich helemaal wanen in de wereld van de papoea door mee te doen met verschillende workshops, zich met schminken of verkleden. ’s Middags kunnen ze een hoofdtooi maken, een workshop gegeven door Jorine Brouwer of een echt schild maken. Ook kunnen ze een traditionele tattoo laten zetten!

 

Theater Vilt speelt "Rauwe Sprookjes'

Met het nodige genoegen fileren Frank en Jeannie hun eigen identiteit waar Indo's en Papua's een afdruk in hebben nagelaten.

"Ach, hou toch op. Je ziet er niet eens uit als een Indo!"
"Wát zeg je?"
"Je ziet er niet eens uit als... "
"Ja, ik heb je wel gehoord! En hoe moet dat er uit zien dan?!"

Rauwe Sprookjes is een liefdevolle, muzikale en humoristische voorstelling waarin Frank en Jeannie hun roots tot leven wekken.
En hun vaders.

 

Traditioneel vlechtwerk uit Papua


Onderzoekster Miekee Kijne laat vanaf 12.00 een middels een demonstratie zien wat de technieken en handwerk vormen uit Papua Nieuw Guinea zijn. Tevens heeft zij voorbeelden van haar werk, en papua.