Jeruk Purut Citroenblad
Jeruk Purut - Citroenblad
Citroenblad staat ook wel bekend als limoenblad, Mauritius Papeda of makroet. In Indonesie heet het blad Jeruk purut, en is een bekend ingredient in de keuken.
Deze Citrus hystrix komt in heel Zuidoost Azie voor, en kom je ook veel tegen in de keuken van Thailand en Laos.
De plant
Deze citrusplant groeit uit tot een boom van zo'n 12 meter hoog met kantige, afgevlakte jonge takken en korte doorns. Het donkergroen blad is hetkenbaar aan de 2 delen waar hij uit bestaat. De vrucht, een kleine limoen, kan ook in de keuken gebruikt worden, en is lekker fris.
In de keuken
Je kunt citroenblad heerlijk meestoven in curries, vleesgerechten en soepen (soto!). In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op.
Tip: Je kunt de Jeruk Perut ook goed als huiskamer plant houden, heb je altijd een mooie verse voorraad in huis.