`

Tijdperk Demak (1480-1550)

Het Sultanaat Demak was een Javaanse staat, waar ook de huidige stad Demak ligt. Het Sultanaat was de eerste moslimstaat op Java. Het domineerde toen het grootste deel van de noordkust van Java en Zuid-Sumatra. De oprichting is mede gestimuleerd door moslimhandelaren uit China, Gujarat , Arabië en andere Islamitische koninkrijken in de regio. Over de oorsprong van het Sultanaat Demak zijn nog steeds onzekerheden. Met grote zekerheid lijkt men de stichting van Demak toe te schijven aan Raden Patah; van de Arabische naam Fatah (1448-1518). In Chinese archieven staat Raden Patah ook bekend als "Jin Bun". Dit laatste zou aantonen dat hij Chinese voorouders had onder de naam Cek Ko-po. Zijn geboortenaam was Raden Hasan en was de zoon was van Kertabhumi en zijn Chinese concubine. Kertabhumi regeerde als koning Brawijaya V van Majapahit (1468-1478). Toen Raden Hasan meerderjarig was geworden, ging hij in de leer bij Sunan Ampel; deze was één van de Wali Songo. Later trouwde Raden Hasan met de dochter van Sunan Ampel.

In 1478 besloot Demak dat het niet langer verplicht was hulde te brengen aan Mojopahit verklaarde de onafhankelijkheid. Demak werd toen tijdelijk geleid door Sunan Giri, welke ook één van de Wali Songo was. In 1481 werd Raden Hasan door de leden van de Wali Songo gekroond onder de nieuwe regeringsnaam van Sultan Syah Alam Akbar Al-Fattah; in het Javaans volksmond werd hij bekend als Raden Patah. Volgens de Gresik geschriften stond Raden Patah niet alleen bekend als en hartstochtelijke verspreider van de Islam, maar ook als een hervormer in zijn tijd.

Raden Patah liet een grote moskee bouwen (Masjid Agung Demak) als het centrum van de Islamitische leer en toonbeeld van zijn regering. De leden van Wali Songo gaven daar onderwijs en werkte ook als adviseurs binnen de regering: Sunan Kudus als qadi (groot rechter van religieus recht), Sunan Giri als mufti en Sunan Kalijaga als imam en adviseur. In de archieven van Demak worden de ontwikkeling van Demak schijnbaar ook onlosmakelijk verbonden met de invloed van Sunan Giri. Hij was in die tijd ook erkend als de hoogste religieuze leider op Java .

Zoals binnen vele historische steden vervullen overblijfselen uit het verleden, diverse artefacten, bijzondere locaties, verhalen en legendes nog steeds een grote culturele en gemeenschappelijke rol. Deze steden hebben vaak het traditionele karakter wat verbonden is aan de activiteiten van de bevolking, die de lokale cultuur in stand houden. Demak wordt op Java nog steeds door velen gezien als de stad waar de ontwikkeling van de Islam in de archipel tot stand is gekomen en dient als basis van hun spirituele kracht. Dit maakt dat mensen die een connectie hebben met bloedlijn uit Demak zeer trots zijn. Als men spreekt over de kris uit het tijdperk tangguh Demak bedoelt men grofweg tussen 1480-1550.

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024

ONZE OPENINGSTIJDEN

29 / 30 / 31 maart  2024 geopend (Pasen) 
April - Juni za t/m wo van 10h-17h
Juli & Augustus; elke dag geopend
Sept & Oktober  za t/m wo van 10h-17h
Mei-, Zomer- en Herfst vakantie
elke dag geopend
November tot April Gesloten

ONS ADRES

Kallenkote 53

8345 HE, Kallenkote

Of neem contact op voor meer informatie