Krissenweekend

De magische wereld van de kris

 Ondanks het slechte weer, trotseerden ruim 300 bezoekers de wind en regen om zich in een tropische entourage te laten inspireren door veel, heel veel diverse krissen uit alle rangen en standen.

 

In de Indonesische specerijentuin, in het dierenpark,  was de collectie van Taman Indonesia zelf te bewonderen, met krissen uit Solo, Yogyakarta, Bali en Madura. Middels de krissen werd er uitleg gegeven over de vorm, het lemmet, de schede en de betekenis van de tekening op het lemmet door krissenkenner Leo Lindeman uit Groningen. Ook had hij een paar van zijn eigen krissen meegenomen waaronder een Kris Buddha van wel een paar honderd jaar oud.

 

Op zaterdag 22 februari werd het weekend begonnen met een Masterclass over de kris. De Nederlandse studiegroep De Kris was afgereisd naar Kallenkote om hun kennis over deze bijzondere Javaanse dolk te delen met de cursisten. Er valt zo veel over de krissen te vertellen, en hoe meer je leert, hoe meer vragen er naar boven komen. Over de rituelen, de magie, het onderhoud en niet te vergeten alle onderdelen van de kris en hun origine. De kris is een bijzonder status symbool, en daarom heeft elk onderdeel van de kris weer zijn eigen betekenis. Heel indrukwekkend.

 krissendag 

 

 Op zondag was de aftrap met de prachtige dans Silat Melayu Keris Lok 9, waarbij de kris centraal staat. Vervolgens kon men een rondleiding volgen langs de krissen, magische krissenverhalen luisteren bij verhalenverteller Tjeerd Ligthart of meer leren over de kris bij de lezing van Richard Gout.

 

Tijdens de talkshow Tussen Kunst en Kris lieten de bezoeker ls hun meegenomen krissen zien aan de experts om te laten determineren waar deze ongeveer vandaan kwamen en uit welke tijd. Meerdere parels werden getoond evenals een paar valse toeristen krissen. Bijzonder was te zien dat vele krissen uit de zolders van Vledder, Diever, Giethoorn en Ruinerwold tevoorschijn kwamen. En allemaal kregen ze de boodschap: de kris even schoonmaken met een beetje groene zeep, en in de olie zetten, dan komt de prachtige tekening van het lemmet tevoorschijn! (pamor).


Ons hoofd zit vol met krissen namen, onderdelen, en methodes om de krissen te behandelen, maar 1 belangrijke zin is me zeker bijgebleven: Elke kris heeft zijn eigen betekenis!

 

Krissenweekend
24-02-2020
Krissenweekend

We zijn open

  • Je kunt alleen een bezoek brengen als je van te voren reserveert. We hanteren een maximum aantal bezoekers dus bestel je e-ticket op tijd.
    Aan de deur worden geen kaarten verkocht.
  • We hanteren de richtlijnen van het RIVM; Houd 1,5 meter afstand van elkaar. En wanneer je verkoudheidsklachten zoals een loopneus, keelpijn, hoest of koorts hebt, blijf dan thuis. De gezondheid van ons, onze bezoekers en de dieren staat voorop. Alleen op deze manier kunnen we jullie weer laten genieten van het park in deze mooie zomer.

Stem op Taman Indonesia!

We zijn genomineerd voor leukste uitje van Overijssel

KOOP ALVAST JE TICKETS

Lees meer

CADEAUBON

Voor 2 personen