Wayang Stories geopend

 Museum in dierentuin Taman Indonesia

Op 22 november is de tentoonstelling ‘Wayang Stories’ geopend in dierenpark Taman Indonesia. Het dierenpark heeft haar complete ontvangsthal annex winkel omgetoverd tot museumzaal met een indrukwekkende expositie. En niet alleen binnen, ook in de tuin loop je langs de wayang golek poppen van het Mahabharata verhaal.

 In de glanzende vitrines staan Wayang Kulit poppen uit Bali van de collectie van wayang wetenschapper Heidi Henzler, en zowel Noord als Zuid Bali worden gerepresenteerd in kleurrijke artistieke poppen. Wayangmaker & kunstenaar (Dhalang) Ki Ledjar Subroto speelt een belangrijk onderdeel in de expositie. Hij heeft de wayang in de jaren 70 weer populair gemaakt onder de jeugd met het tot leven brengen van Kantjil en zijn dierenvrienden in het wayangspel. Ook zeer unieke stukken over de Indonesische held uit 1825 Diponegoro zijn te zien in de collectie.

 Ki Enthus Susmono

Zijn rivaal Ki Enthus Susmono 'ondeugende dalang' heeft in de expositie een beeldende rol. Hij gebruikte veelvuldig schuttingwoorden en maakte schunnige grappen. Naast traditionele wayangpoppen maakte en gebruikte Susmono ook personages uit de populaire cultuur. Een aantal van zijn poppen werd in 2009 aangekocht door het Tropenmuseum. Hieronder bevindt zich een pop naar zijn evenbeeld, maar ook Harry Potter, de Teletubbies, George W. Bush en Saddam Houssein, en een hedendaagse versie van het Javaanse leger met een tank, ruimtewezens en lange-afstandsraketten.

 Wayang Stories komt voort uit een wens die leeft onder ons publiek, namelijk om meer te weten te komen over de wayangpoppen die veelal door generaties aan elkaar worden doorgegeven. Een deel van deze poppen is inmiddels in het bezit van Taman Indonesia. In de tentoonstelling zijn verschillende verzamelingen vertegenwoordigd: van privé-verzamelingen tot objecten uit de collectie van het Tropenmuseum en het voormalige Nusantara.

 Wayang Stories is onderdeel van een drieluik, waarin verschillende familieschatten centraal staan: Een reis langs Indische Pusaka’s. Na Wayang volgt in 2022 een programma over de Kris en in 2023 één rondom Batik. Deze drie programma's komen voort uit de wens van ons publiek om meer te weten te komen over deze objecten, die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. 

wayang golek

 Met een zachte landing trok de tentoonstelling op de eerste dag 60 enthousiaste bezoekers. ‘Het is indrukwekkend om te zien, dit had ik niet verwacht in een dierentuin’ aldus een rondlopende gast. ‘De afwisseling met de dieren is erg leuk, ook voor de kinderen’.

Marlisa Wareman, eigenaresse van het park, en museumcurator Suzanne Wallinga zijn tevreden. We hopen deze winter tussen de 5.000 – 7.000 bezoekers naar de tentoonstelling te trekken, en willen een belangrijke trekpleister zijn in het gebied. Mensen snakken naar een bijzonder uitje. En uiteraard helemaal coronaproof!

 

De tentoonstelling loopt van 22 november 2020 tot  28 maart 2021 in de weekends en vakanties, en is als outdoor museum, geheel coronaproof. Hierdoor kan de bezoeker zich in de donkere dagen toch onderdompelen in exotische sferen. Rond de expositie worden ook allerlei inspirerende activiteiten georganiseerd, van voorstellingen en workshops tot lezingen en een speciaal Wayangpoppen-Repair café.

 

 

 

Wayang Winkel

Het weekend van 28 & 29 november opent Taman Indonesia wayang winkel in het eethuis. Met Sinterklaas en Kerst in het verschiet, kunnen bezoekers in deze pop-up winkel speciale kado’s kopen omtrent wayang, theater en poppenspel.

 

Op de website is het volledige winterprogramma van Taman Indonesia te bekijken.

Taman Indonesia bedankt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Gemeente Steenwijkerland en de Indonesische Ambassade voor hun bijdrage aan Wayang Stories. Grote dank gaat uit naar alle verzamelaars, die met hun collectie deelnemen aan het programma. 

 

Wayang Stories geopend
24-11-2020
Wayang Stories geopend

TIJDELIJK GESLOTEN

Vanwege de nieuwe lockdown zijn we gesloten.

Wil je ons steunen in deze moeilijke tijd? 

Adopteer een dier
Koop een crisispakket
Koop een cadeaubon
Koop een jaarkaart              Lente Box

KOOP EEN CRISISPAKKET

 en laat je verrassen!

 

KOOP ALVAST JE TICKETS

Online Kookworkshop

Indonesian Streetfood