`

Prada, batik met een gouden randje

 Prada betekent letterlijk ‘goud’ in het Javaans. Prada is een applicatie-techniek met bladgoud. Een batik met prada wordt geassocieerd met ceremonie en welvaart. In de hoven van Midden Java waren prada’s heilig. Ze werden enkel gebruikt bij hoogwaardige gebeurtenissen, zoals koninklijke huwelijken, hofceremonien en hofdansen.

Goudstof werd gemengd met eiwit als hechtmiddel, terwijl aan de Noordkust een mengsel met lijnzaadolie en hars werd gebruikt om het goud goed te laten hechten. Volgens batikkenner Heringa werden prada batiks vaak als bruidsgeschenk gegeven, waarbij de bruid dan ratu sehari, ‘koningin voor een dag’ was (Heringa, 1996).

Dit doek is een patroon voor een theepot warmhouder. Het hoorde bij een bestelling in opdracht van de vrouw van de burgemeester van de stad Salatiga om cadeau te doen aan koningin Juliana die in 1971 op staatsbezoek was in Indonesië. Helaas duurde de productie te lang en was de bestelling niet op tijd klaar. Ze hebben de opdracht nooit afgemaakt, en is in delen in Nederland terechtgekomen.

  

Kleine doek waarop een theemuts of ‘tea cosy’ is gebatikt in batik tulis met bladgoud, Salatiga, 1971.

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024

ONZE OPENINGSTIJDEN

31 maart & 1 april geopend (Pasen) 
April - Juni za t/m wo van 10h-17h
Juli & Augustus; elke dag geopend
Sept & Oktober  za t/m wo van 10h-17h
Mei-, Zomer- en Herfst vakantie
elke dag geopend
November tot April Gesloten

ONS ADRES

Kallenkote 53

8345 HE, Kallenkote

Of neem contact op voor meer informatie