`

Daun Bangun Bangu - Vijf in een kruid

Van oorsprong groeide vijf-in-één-kruid alleen in zuidelijk en Oost-Afrika. Tegenwoordig groeit het in elke tropische regio, dus ook in Zuid-Oost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Het plantje heeft een lekkere smaak en beschikt daarnaast over geneeskracht. In Nederland groeit dit tropische plantje goed op de vensterbank in een ruimte waar het altijd minimaal 18 graden is. 

 

De Nederlandse naam vijf-in-één-kruid komt van het feit dat het smaakt naar wilde marjolein, marjolein, komkommerkruid, munt en tijm. Andere mensen herkennen ook de smaak van oregano, maar dat is eigenlijk hetzelfde als wilde marjolein.

 

 In de keuken

De bladeren worden gebruikt voor het kruiden van vlees en gevogelte. Fijngesneden kan het voor de smaak ook toegevoegd worden aan vleesschotels, vooral die van rund-, lams- en hertenvlees. Vijf-in-een-kruid wordt ook gebruikt in de voedingsindustrie als vervanger van wilde marjolein. 

 

In Indonesië wordt vijf-in-één-kruid in de soep gedaan en aan zwangere vrouwen gegeven vanaf hun achtste maand. Het kruid zou namelijk de moedermelkproductie verhogen.


Daun Bangun Bangu
Daun Bangun Bangu
Vijf in een kruid

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024