`

Rawit - Hete peper

De vlezige vruchten van de vele soorten peperplanten kunnen 1 tot 20 centimeter lang zijn. De chilipeper wordt ook wel Spaanse peper genoemd of lombok. Cayennepeper is de gedroogde vorm van rode chilipepers. De rawit is een van oorsprong Spaanse peper. Deze peper is langwerpig en smal en algemeen bekend zijn de groene en de rode rawits. De rawit is zeer heet. Deze scherpe smaak wordt veroorzaakt door de stof capsaicine, die zich vooral concentreert in de zaadlijsten en pitjes van de peper. Capsaicine lost nauwelijks op in water, maar zeer goed in vet. Spoelen met water helpt dus niet om de hete smaak weg te krijgen, melk of alcohol wel.

Gebruik van Rawits

Rawits kunnen gebruikt worden voor het maken van sambal, maar worden ook in hun geheel verwerkt in gerechten, of met andere kruiden vermalen tot een boemboe.


Rawits zijn nogal agressief en het is raadzaam bij het snijden van pepers keukenhandschoenen te dragen om de handen te beschermen. Wrijf niet in de ogen na het snijden van pepertjes. Was je handen goed na het snijden. Verwijder de steeltjes, halveer de pepers daarna in de lengte. Verwijder de pitjes en zaadlijsten voor een minder hete smaak. Snijd de pepers heel fijn voor gebruik. Gebruik er niet te veel van, bouw het gebruik langzaam op.

Verzorging van de plant

De cabe rawit is een compacte plant en ideaal om in potten te kweken. De groene (onrijpe) en rode (rijpe) chilipepers worden vaak tegelijkertijd geoogst en gemixed bij het bereiden van maaltijden. De rode chilipepers zijn zeer geschikt om te drogen en te vermalen.

De peperplant groeit goed op humusrijke grond, die niet te nat is. De planten kunnen het beste aan het einde van het regenseizoen (eind maart) geplant worden. De planten worden door middel van zaad gekweekt. Er is een enorme variëteit aan chiliplanten, zowel in hun eigenschappen als grootte. De gemiddelde hoogte is minder dan een meter. De planten krijgen witte bloempjes, die door insecten worden bestoven. De pepers kleuren eerst groen en worden daarna rood. In beide stadia worden ze gegeten.

Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm. lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe. De zaden blijven 2 tot 3 jaar kiemkrachtig. Bij 20 graden kiemen ze in 6 tot 10 dagen.

Plant de planten in potten van 25-30 cm. diameter en houd ze gedurende het warme seizoen buiten in de tuin op een zonnige plek. Zorg er voor dat de potkluit niet uitdroogt. Als alternatief kunnen we de planten begin juni buiten in de volle grond plaatsen op een warm plekje (bij een zuid muur). Begin oktober kunnen we dan nog de hele plant voorzichtig losmaken en met kluit en al in een grote pot plaatsen. Als het dan echt te koud wordt in oktober, halen we de pot naar binnen en laten de vruchten daar afrijpen. De spaanse peper kan 2-3 jaren oud worden, maar het is niet eenvoudig om de plant levend de winter door te krijgen.

Rawit weetjes

Er is een spreekwoord in Indonesië "kecil-kecil cabai rawit" , die klein maar dapper betekent.


Onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong ontdekten onder andere dat capsaïcine de gezondheid van het hart op twee manieren verbetert. Het verlaagt het cholesterol door de ophopingen van cholesterol te verminderen en de afbraak en uitscheiding van cholesterol te bevorderen. Daarnaast blokkeert het een gen dat er voor zorgt dat de aderen krimpen. Hierdoor blijft er meer bloed door de bloedvaten stromen.


Rawit
Rawit
Hete peper

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024