Taman Indonesia heeft een speciale website voor mobiele telefoons. Wilt u deze gebruiken?

Wastra Weekend

Indonesie in Textiel

 Tijdens het Wastra Weekend maak je kennis met de bijzondere textielsoorten uit Indonesie. Natuurlijk staat batik centraal, maar ook ikat, kain bali en vlechtwerk uit papua komen aan bod. Deze tweede editie staat in het teken van 'Dieren in Indonesisch textiel' waarover batikkenner en kunstenares Sabine Bolk een prachtige expositie zal vullen. Daarnaast is er een een batik expositie en batik photobooth voor jouw eigen batik statement!

 

batik proces

 

Thema: Dieren in Textiel 

Op beiden dagen zal de bijzondere expositie ‘dieren in textiel’ te zien zijn, samengesteld door batik kenner en kunstenaar Sabine Bolk. Niet alleen batik, maar ook hoofddeksels en danskostuums passeren de revue. Deze expositie vindt plaats in het eethuis van Taman Indonesia.
 
Ook in het dierenpark zelf, vind je textiel tussen de dieren. Voor de kinderen is er een speurtocht waarbij de verhalen van de dieren naar voren komen. Via een speciale route vind je de weg tussen de dieren in textiel.   
 

Speciaal: Batik Workshop op 23 februari

Op 23 februari wordt een exclusieve batikworkshop gegeven onder leiding van Sabine Bolk en Shuen-Li Spirit.

Zij vertellen je over de rijke geschiedenis van deze techniek, in 2009 geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco, en helpen je op weg in het ontwerpen en uitvoeren van een eigen batik ontwerp.

Aanmelden is hiervoor wel verplicht

 

batik workshop

 

 Batikplein 

Op 24 februari vindt een mini- pasar plaats met 6 standjes vol batik & textiel.

Kleding, doeken, tassen en sieraden kunnen bekeken en gekocht worden.

 

Aryani

Kebaya stoffen van Aryani Collections

 

Tevens kun je je eigen batik doek, ikat doek of Songket meenemen, om bij Wastra Spreekuur door de kenners
onder de loep te laten nemen. Van welk eiland, welke techniek en uit welke periode is de doek afkomstig? Dat zijn vragen waar de textielkenners antwoord op kunnen geven.   
Bij de Photobooth kun je op de foto gewrapt in  –natuurlijk- Batik!

Maak je batik statement, en laat een mooie foto achter bij de photobooth.

 

 batikstatement

Batikstatement van 2 bezoekersters

Wastra Spreekuur

Op zondag 24 februari is er tevens op het batikplein het Wastra Spreekuur. Heb jij ook een bijzondere batikdoek op zolder? Of een ikat gekregen van je oma? Neem het mee naar het Wastra Weekend en leer alles over de details en geschiedenis van jouw doek. Batikkenner Sabine Bolk en Ikat-expert Sandra Niessen nemen de stof graag onder de loep.

 

Sandra Niessen houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met Indonesische textiel, voornamelijk Ikat uit het Batakgebied in Noord Sumatra. Haar boek ‘Legacy in cloth, Batak textiles of Indonesia’ uit 2009 wordt ook wel “de bijbel van Batakdoeken” genoemd. De afgelopen jaren werkte ze mee aan de tentoonstelling van de batiks verzameld door koning Rama V in Queen Sirikit Museum of Textiles in Bangkok, Thailand.

Ook zonder doek ben je uiteraard welkom bij het Wasta Spreekuur voor vragen aan de experts over Indonesisch textiel, om boeken in te zien en om voorbeelden te bekijken.

 

Rumah Fashion

In het Modehuis, de Rumah Fashion, kom je toffe designs, gave batiktassen en leuke kleding tegen. Onder andere zullen aanwezig zijn: 

 

Dian Oerip

Dian Oerip komt uit Ngawi, Oost Java. Ze ontwerp "ready to wear" kleding op basis van allerlei stoffen uit Indonesië. Ze reist overal in Indonesië om goede stoffen te vinden. Ze komt  bijvoorbeeld naar de stoffen wevers in kleine dorpen in Sumba, om te kijken hoe ze het maken en de originaliteit te vinden. Tegenwoordig maakt ze de stoffen zonder uit te knippen om een kleding te maken. Dat noemt ze "wearable art".  Afgelopen september heeft ze de originele stoffen uit Sintang (Kalimantan) gereleased, handgewoven stoffen met natuur kleurstof.

 

Dian Oerip

 

LARAS

Handgemaakte tassen gemaakt van Batik en Ikat. De prachtige handgemaakte stoffen die wij gebruiken voor de tassen kopen we van lokale batikmakers in Indonesië en een groot deel heeft mijn familie in Indonesië verzameld door de jaren heen. Het maken van Batik zit in mijn familie, de oma van mijn moeder heeft vroeger gebatikt - daar ben ik zo trots op! Nu kan ik de stoffen op een moderne manier doorgeven. LARAS is een eerbetoon aan mijn roots, de stoffen en de getalenteerde makers van de stoffen. Lees het verhaal achter LARAS en bekijk de tassen op www.larasbags.com

 

Laras bags

 

Hello Guave

 Fair Fashion label Hello Guave

 

Hello Guave

 

Indonesische dans

In samenwerking met de Indonesische Ambassade zullen op 24 februari ook een aantal danskostuums te zien zijn door middel van traditionele dans. 

De verschillende dansen beelden dieren  en hun prachtige bewegingen uit, en dit is ook te zien in de kostuums. In de expositie zullen ook een aantal van deze kostuums te zien zijn.