`

Batik Stories

De verhalen op de batik doeken, de Batik Stories, zijn een enorme bron van informatie over de geschiedenis  en cultuur van Java. Diverse rituelen, betekenissen, materiaal, gebruik en techniek, maar ook de invloeden van overzeese culturen kun je in de doeken lezen. Bij deze expositie vertellen we een aantal van deze verhalen. De expo Batik Stories vindt plaats in Taman Indonesia van 25 feb - 10 mei 2023.

De expositie Batik Stories is een tentoonstelling en programma rondom batik, een speciale verftechniek waarmee met was patronen worden aangebracht op doeken die als kledingstuk worden gedragen.

Batik is een ambacht met een hoge artistieke waarde en maakt al lang deel uit van de Indonesische cultuur. Op Java kom je veel verschillende soorten batik tegen, waarvan de motieven vaak verbonden zijn met de kenmerken of overtuigingen in die regio. Met Batik Stories kijken we naar traditie en vernieuwing in batik. In batik wordt veel gebruik gemaakt van vaste, traditionele patronen, die een symbolische waarde hebben. Door buitenlandse invloeden ontstonden er echter steeds meer diverse patronen, die meer decoratief werden gebruikt. Hierdoor kregen de makers van batik mee vrijheid en zeggenschap over het gebruik van kleuren en motieven. Sommige van de tentoongestelde doeken zijn donaties van ons publiek en andere zijn geleend van verzamelaars.

Batik Stories is het derde en laatste deel van het langlopende culturele programma Een Reis langs Indische Pusakas, dat door Taman Indonesia is geïnitieerd met het doel bezoekers te betrekken bij het vertellen van de Indische familieverhalen en het doorgeven van Indisch cultureel erfgoed. In eerdere programma’s werd aandacht gegeven aan Wayang (2021) en de Kris (2022). De tentoonstellingen en programma's zijn samengesteld door Marlisa Wareman (directeur Taman Indonesia) en gastcurator Suzanne Wallinga.

Taman Indonesia bedankt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Gemeente Steenwijkerland en de Indonesische Ambassade voor hun bijdrage aan Batik Stories. Grote dank gaat uit naar de verzamelaars, die met hun collecties deelnemen aan het programma.

Wil je meer weten over jouw batik doek? 

Heb jij ook een batik met een bijzonder (familie) verhaal? Of wil je er juist meer van weten? 
Neem dan je batik doek mee naar een van onze batik spreekuren, en ontdek samen met ons, de verhalen in jouw batik!

Wil je meedoen?
Stuur een foto van je batik, met in het kort je verhaal naar [email protected]
We zijn heel benieuwd!

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024