`

Keris Stories

Vanaf zondag 20 februari 2022 opende Taman Indonesia weer haar deuren (in de weekenden en vakanties), met de spannende expositie Keris Stories. In de tentoonstelling maakte je een reis langs verhalen over de kris, een geheimzinnige Indonesische dolk.

Met Keris Stories duiken we in een wereld die bol staat van symboliek en mystiek. Met leuke activiteiten voor kinderen en ontmoetingen met experts! Marlisa Wareman, mede-eigenaar van het dierenpark, vertelt: „via een donatie van een bezoeker kwam ik in het bezit van een kris met een gaatje in het lemmet, waarvan het verhaal gaat dat als je het gat richt op een persoon, deze verliefd op jou wordt! Mijn interesse in de kracht van de kris was direct gewekt. Met Keris Stories gaan voor de tweede keer als dierenpark op zoek naar bijzondere verhalen rondom culturele objecten van ons publiek.”

De krissen die te zien zijn in de expo, komen van families en verzamelaars. Sommige krissen zijn meer dan vijfhonderd jaar oud. Wareman is blij dat Taman Indonesia deze mag tonen, omdat de krissen vaak een bijzondere plaats innemen in het leven van de eigenaar en niet zomaar worden uitgeleend. Zo is de kris pusaka van de legendarische Indo-rocker Harry Koster opgenomen in de tentoonstelling en komen diverse krissenverzamelaars meer vertellen over hun krissencollecties. Hoewel de kris voornamelijk door mannen wordt gemaakt en doorgegeven van vader op zoon, is er in de expo ook aandacht voor de dameskris en de vrouwelijke empu, de maker van de kris. Deze empu is niet alleen een smid, maar vooral ook een spirituele werker die de mystieke energie aan de kris verbindt.

Keris Stories

Wareman: „Krissen nemen een belangrijke plaats in binnen het Indonesische bewustzijn. Een kris kan bijvoorbeeld de eigenaar onkwetsbaar maken, dapperheid schenken, geluk brengen in de handel, of beschermen tegen ziekte.” Het omgekeerde is ook mogelijk; krissen die de eigenaar ongeluk brengen. Met rituelen en offers kunnen de kwade krachten mogelijk bezworen worden, lukt dit niet dan wordt de kris soms geschonken aan iemand bij wie de kris zich ‘thuis’ voelt. Om de kracht van de kris te beheersen en te danken voor de goede zorgen dienen op gezette tijden offers van wierook, bloemen en voedsel aan de kris te worden aangeboden. Ook rituele reiniging vindt regelmatig plaats.

Bij de expo organiseert Taman Indonesia een uitgebreid programma van lezingen, workshops, voorstellingen, demonstraties en activiteiten voor kinderen. Via de agenda op deze website worden deze events aangekondigd.

Krissen Spreekuur

Tijdens de Expo 'Keris Stories' in 2022 organiseren we een aantal maal een Krissen-spreekuur, waarbij je je kris aan een kenner kunt laten zien en ontdekken waar deze vandaan komt, welke periode en misschien een stukje van het verhaal achter de kris kan ontdekken! 

Heb je ook een Kris?

Wil je ook jouw laten zien tijdens het krissen-spreekuur, en er meer over ontdekken? Mail dan 2 foto's van je pop (voor en zijkant) naar [email protected] en wie weet behandelen we jouw pop in het volgende krissen spreekuur in 2022!

Keris Stories is het tweede deel van het langlopende culturele programma Een Reis langs Indische Pusaka ’ , dat door Taman Indonesia is geïnitieerd met het doel bezoekers te betrekken bij het vertellen van de Indische familieverhalen. Met Een Reis langs Indische Pusaka ’ wil Taman Indonesia het bewustzijn onder de bezoekers over hun eigen Indische/Molukse identiteit versterken, en hen stimuleren om hier thuis in familieverband over verder te praten. Door tentoonstellingen en publieksprogramma’s willen het dierenpark het Indisch cultureel erfgoed doorgeven, en bekendheid generen rondom de geschiedenis van Indische Pusaka’s bij het Nederlandse publiek. Volgend jaar volgt het derde deel van het programma; de tentoonstelling Batik Stories .

Taman Indonesia bedankt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Gemeente Steenwijkerland en de Indonesische Ambassade voor hun bijdrage aan Keris Stories. Grote dank gaat uit naar alle verzamelaars, die met hun collecties deelnemen aan het programma.

wayang golek

Links naar alle onderwerpen van deze expositie:

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024