`

Wayang Stories

Een unieke tentoonstelling

Van november 2020 tot juni 2021 presenteerde Taman Indonesia voor het eerst een cultureel expositie, Wayang Stories, waarin dit Indonesische schimmenspel of ook wel poppentheater centraal stond. Met een tentoonstelling over historische en hedendaagse vormen van Wayang en een uitgebreid programma van lezingen, workshops, voorstellingen, demonstraties en repair café’s, werd aandacht gegeven aan zowel beroemde Wayang verhalen als persoonlijke verhalen van onze bezoekers. En uiteraard worden dieren in de Wayang niet vergeten! 

Wayang Stories is onderdeel van een drieluik, waarin verschillende familieschatten centraal staan: Een reis langs Indische Pusaka’s. Na Wayang volgt in 2022 een programma over de Kris en in 2023 één rondom Batik. Deze drie programma's komen voort uit de wens van ons publiek om meer te weten te komen over deze objecten, die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. 

ONLINE EXPOSITIE

Met Wayang Stories laten we de kijkers kennis maken met Wayang, het Indonesische
schaduwspel of ook wel poppentheater. Wayang is eigenlijk een vorm van theater, met
poppen of met acteurs zelfs, met of zonder masker. De bekendste vorm van Wayang is
wel de Wayang Kulit: een lederen pop met inkervingen waar het licht doorschijnt. Hierdoor
krijg je een mysterieus schaduwspel op een wit doek. Naast deze vorm heb je ook
bijvoorbeeld nog Wayang Golek, Wayang Wong en Wayang Topeng.

Wayang Stories

Deze eerste expositie is online vastgelegd, en kunt u hier alsnog bekijken > KLIK HIER< 

INSTAGRAM

De zoektocht langs wayang, als onderdeel van de tentoonstelling Wayang Stories is te volgen via Instagram @wayangstories.

Schaduwspel

Marlisa Wareman, mede-eigenaar van het dierenpark vertelt: “Met Wayang Stories gaan we de bezoekers kennis laten maken met Wayang, het Indonesische schaduwspel of ook wel poppentheater. Wayang is eigenlijk een vorm van theater, met poppen of met acteurs zelfs, met of zonder masker. De bekendste vorm van wayang is denk ik wel de Wayang Kulit: een lederen pop met inkervingen waar het licht doorschijnt. Hierdoor krijg je een mysterieus schaduwspel op een wit doek. Naast deze vorm heb je ook nog Wayang Golek, Wayang Kulit, Wayang Wong en Wayang Topeng.”

De tentoonstelling Wayang Stories laat verschillende, samenhangende groepen van wayangpoppen zien, zowel uit de Wayang Kulit als uit de Wayang Golek.

 Aan de hand de thema's 'Helden en Slechteriken' en 'Dieren in de Wayang' maak je als bezoeker kennis met verschillende vormen van Wayang. Kenmerkend voor Wayang is dat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van een vast repertoire van verhalen met vaste personages en vaste types. In de verhalen wordt vaak aan de hand van eigenschappen van helden en slechteriken een diepzinnige boodschap doorgegeven. Via de Ramayana en Mahabharata verhalen gaan we op zoek naar hoe helden en slechteriken worden voorgesteld en kun je ook op zoek naar jouw favoriete personage! Als dierentuin richten we ons daarnaast speciaal op de rol en symboliek van dieren in de Wayang.

 Een van de belangrijkste figuren in de wayang is de poppenspeler en maker van de poppen, de dalang. In Wayang Stories zijn objecten te zien van twee beroemde dalangs, die elkaars rivalen waren en verschillende stijlen hanteerden: ‘Wayang Superstar’ Ki Enthus Susmono en de bekende Ki Ledjar Subroto.

 Wayang Stories

Rivalen in de wayang

 Ki Enthus Susmono was een populaire poppenspeler die in Java de bijnaam de 'ondeugende dalang' kreeg. Hij gebruikte veelvuldig schuttingwoorden en maakte schunnige grappen. Naast traditionele wayangpoppen maakte en gebruikte Susmono ook personages uit de populaire cultuur. Een aantal van zijn poppen werd in 2009 aangekocht door het Tropenmuseum. Hieronder bevindt zich een pop naar zijn evenbeeld, maar ook Harry Potter, de Teletubbies, George W. Bush en Saddam Houssein, en een hedendaagse versie van het Javaanse leger met een tank, ruimtewezens en lange-afstandsraketten.

De beroemde dalang en poppenmaker Ki Ledjar Subroto staat bekend als de 'heruitvinder' van de Wayang Kantjil, deze vorm van schaduwtheater met dierfiguren werd niet meer beoefend in Indonesië tot Ledjar het spel oppakte. Hij ontwierp nieuwe poppen, die te zien zijn in de tentoonstelling. Met zijn Wayang Kantjil optredens maakte hij ook maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar, zoals de zorg voor onze natuur. Naast de dierenpoppen zijn er ook een aantal ‘helden en slechteriken’ uit andere verhalen te zien.

Wayang Stories komt voort uit een wens die leeft onder ons publiek, namelijk om meer te weten te komen over de wayangpoppen die veelal door generaties aan elkaar worden doorgegeven. Een deel van deze poppen is inmiddels in het bezit van Taman Indonesia. In de tentoonstelling zijn verschillende verzamelingen vertegenwoordigd: van privé-verzamelingen tot objecten uit de collectie van het Tropenmuseum en het voormalige Nusantara.

Wayang Stories is onderdeel van een drieluik, waarin verschillende familieschatten centraal staan: Een reis langs Indische Pusaka’s. Na Wayang volgt in 2022 een programma over de Kris en in 2023 één rondom Batik. Deze drie programma's komen voort uit de wens van ons publiek om meer te weten te komen over deze objecten, die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. 

Uitgebreid programma rondom Wayang Stories

 De tentoonstelling gaat vergezeld van een uitgebreid programma. Marlisa licht toe: “Met lezingen, workshops, voorstellingen, demonstraties, kinderworkshops en repair café’s, geven we aandacht aan zowel de beroemde Wayang verhalen, zoals de Ramayana en de Mahabharata, de Dalangs (de poppenspeler, en maker van wayang)  als de persoonlijke verhalen van de bezoekers. Uiteraard worden dieren in de Wayang niet vergeten, in het bijzonder natuurlijk Kantjil het slimme dwerghertje. Hij gaat avonturen beleven in Taman Indonesia!”

Taman Indonesia bedankt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Gemeente Steenwijkerland en de Indonesische Ambassade voor hun bijdrage aan Wayang Stories. Grote dank gaat uit naar alle verzamelaars, die met hun collecties deelnemen aan het programma.

Links naar alle onderwerpen in deze expositie

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024