`
De Sumatraans kris, de panjang ofwel executiekris of rapierkris genoemd, heeft met zijn lange ranke vorm, zijn smalle schede en klein schip een duidelijke afwijkende vorm. Bij de meeste van deze krissen treft men geen pamor aan, behalve bij uitzonderingen zoals deze kris in de vitrine.
Hoewel de naam 'executiekris' doet denken aan een beulswapen, is de keris panjang in eerste plaats een vechtwapen dat ook voor executies werd gebruikt. In de VOC tijd kwamen er veel westerse invloeden richting het archipel. De recht-toe-recht-aan kris is makkelijk in gebruik, en daarom een goed formaat om effectief te doden. De vorm heeft invloeden van het westerse zwaard.
In vroegere tijden was de doodstraf in Indonesie niet ongebruikelijk. Soms was een Sultan of Raja zo boos op een onderdaan, dat hij moest worden gekrist. Een jongeman had bijvoorbeeld een meisje uit het vrouwenverblijf des konings gekust. De Raja en zijn gevolg begaven zich dan op het uitgekozen uur naar de alun-alun (het voorplein). Het volk stroomde toe. De veroordeelde moest op een kleedje plaatsnemen met gekruiste benen en handen in de schoot. Hij mocht een laatste wens uitspreken. Over zijn linkerschouder werd een witte doek gelegd. Een priester prevelde gebeden. De toeschouwers keken ademloos toe. De beul trok een lange, scherp gepunte kris uit de schede. OP bevel van de Raja stak de beul de kris in de schouder van het slachtoffer en duwde , afhankelijk van de wens van de Raja, langzaam of snel het lemmet naar de aorta toe. De veroordeelde bloedde dan in zeer korte tijd dood. (bron: Keris, Ruud Greve, 1992)
Bijzonder aan deze kris panjang is dat hij een pamor bezit. Ze noemen deze tekening Pamor Bendo Segodo , letterlijk vertaald 'tros broodvruchten'. Het is een positief pamor, dat financiele voordelen en geluk brengt binnen het gezin. Krissen met dit pamor werd veel gedragen door handelaren en zeelieden. Het verbetert alle spirituele en magische ontwikkeling, geeft bescherming, brengt wijsheid en stemt af op de goddelijke wil.
Met deze betekenis in je achterhoofd, denk jij dat hij gebruikt werd als vechtwapen of als executiekris?
educatieruimte
20 oktober 2024 - Javaanse rituelen
Kallenkote 53
8345 HE, Kallenkote
Of neem contact op voor meer informatie