`

Wayang en de Keris

Semar Mesem

De kleine Keris Pusaka is een bezit geweest van Harry Koster (1932 - 2012), legendarische Indorocker en genezer. Hij was een spiritueel man, en geloofde in de kracht van zijn kris. Deze Keris Pusaka droeg hij elk optreden bij zich, als een amulet, een Jimat. Het rode zakje met kleine andere amuletten zat altijd veilig opgeborgen in zijn binnenzak van zijn jas.

Men noemt dit type “Semar mesem” wat betekent "Semar glimlacht". Een eigenschap die men toekent aan een ‘semar mesem’ is het aantrekken van de harten van het andere geslacht. Dit is wel een beetje kort door de bocht en doet tekort aan de volledige leer van Semar. De eigenaar dient zich namelijk wel aan de leer van Semar te houden, wil hij of zij dit effect ervaren. 

Semar

Semar is een personage uit de Javaanse mythologie die vaak voorkomt in het wayangspel. Hij is één van de punokawan (clowns), maar is in feite goddelijk en erg wijs. Hij is de dhanyang (beschermgeest) van Java en wordt door sommigen beschouwd als de meest heilige figuur van de wayang- set. Er wordt gezegd dat hij de god Sang Hyang Ismaya in menselijke vorm is.

Semar woont in Karang Dempel; dit betekent dat hij in de harten van ieder mens doet leven, ook van diegene die ver van de God staan. Semar heeft als opdracht de (heilige) mensen te beschermen en te helpen het ‘goede’ te doen. Hij helpt ons om zorg te dragen voor anderen, compassievol te zijn en authentiek te zijn. Dit kan bereikt worden door het oefenen van bertapa (een meditatie vorm). Door bewust in deze staat te leven zal een zeer krachtige aura of uitstraling bereikt kunnen worden die anderen aantrekt en kan inspireren.

 Harry Koster

De schede heeft hij speciaal laten maken in Indonesië. Aan de ene zijde zie je een afbeelding van een ‘gunungan’ (berg) en aan de andere kant Semar waarmee verwezen wordt naar het wayangspel en de Javaanse mythologie. De gunungan is het symbool van spirituele realisatie in de Javaanse cultuur; de doorgang tussen de zichtbare en de onzichtbare werelden. De symboliek hierbij is dat deze werelden altijd invloed op elkaar zullen uitoefenen. De balans tussen deze werelden is belangrijk, en men dient zorg te dragen voor beiden werelden. 

Harry Koster is op 16 april 2012 op 79-jarige leeftijd overleden. Na zijn overlijden is de Semar Mesem overgedragen als pusaka. Hoewel de norm is om een pusaka niet of zelden te tonen, wilde ik, Marc Broekhuis, de keris hier tonen uit eerbied richting Harry Koster en waar hij voor stond. Het is nu praktisch 10 jaar geleden dat hij is overleden.  

 

Meer info over HARRY KOSTER - EEN FENOMEEN: https://www.youtube.com/watch?v=aBEfB7jCEEg

Bron & eigendom: M. Broekhuis

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024