`

Batik Kelengan

Deze blauwe sarong (kokerrok) heeft een wasbad ondergaan in de verfstof van de gefermenteerde bladeren van de Indigofera tinctoria. Zo ontstond de prachtig blauwe met witte batik kelengan, een sarong voor trouwen en rouwen.

De aanstaande bruid (veelal een Indo-Europese, of Indo-Chinese dame) draagt deze doek de avond voor haar trouwen, de laatste avond in haar ouderlijke huis, met intimi, familie en vrienden. Naast het vreugdevolle vooruitzicht, is dit ook een doek van rouw. Immers, de volgende dag zal zij haar ouderlijke huis verlaten en een nieuwe levensfase intreden. Een transitie waarbij zij ook een deel van haar leven achter zich zal laten. Tijdens de wittebroodsweken kan zij deze sarong nog dragen als huisdracht. Op de kepala (de voorkant) zie je twee vogels, een verwijzing naar het huwelijk. Op de achtergrond zie je witte strooibloempjes uitgespaard, vermoedelijk de jasmijn, die wordt rondgestrooid bij het huwelijksfeest. Op de badan, het lichaam van het doek, zie je een gestyleerde levensboom.

Na de wittebroodsweken wordt  de doek zorgvuldig bewaard en gekoesterd, Na haar overlijden wordt de doek gedrapeerd over haar kist of zal dienen als doodskleed; een bruidskleed wordt een doodskleed.

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024