`

Batik Semen

Batik dat bestaat uit organische vormen wordt ‘Semen’ genoemd. Het is afgeleid van het woord semi wat ‘ontkiemen’ betekent. Dit staat voor het idee dat ieder mens moet blijven groeien en zich moet blijven ontwikkelen.

Op deze batik zien we ‘lar’, een enkele vleugel die refereert aan Garuda. Garuda is in de hindoeïstische mythologie een mythisch wezen, deels mens, deels adelaar. Hij is het rijdier van de god Vishnoe, en een nationaal symbool van Indonesië. We vinden het terug in het huidige wapen van Indonesië en vóór 1945 zat het ook in het wapen van de Kraton in Yogyakarta.

Naast de ‘lar’ zien we meer organische figuren, zoals insecten en vlinders. In het midden zien we een bergtempel (Meru). Bergen hebben iets mystieks. In het wayang poppenspel spelen de gunungan (de bergen) een grote rol bij het afbakenen van het spel. In oude verhalen zijn bergen vaak verblijfplaatsen van de goden of voorouders. Op bergen zijn vaak tempeltjes gebouwd. Via deze tempels blijft men in contact met de goden.

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024