`
Batik jumputan
De doek die je hier ziet is niet gemaakt met was zoals de andere batikdoeken die je om je heen ziet, maar met de tie-dye uitsparingstechniek. Deze techniek noemen ze Indonesië ook batik.
Het motief is gemaakt door mung boontjes te gebruiken. De zaadjes, beter bekend als katjang hijau (het zaadje van de tauge) worden individueel ingepakt in de doek met elk een rubber bandje erom. Vervolgens wordt de doek in een verfbad gehouden voor de juiste kleur. Het deel met de band erom is uitgespaard gebleven, en zorgt voor een ronde vorm. Later zijn de blauwe, rode, gele en groene stippen er met de verfkwast bijgekleurd.
Deze techniek wordt gebruikt op Java en op Sumatra. Pelangi is een andere naam voor deze techniek, wat vertaald ‘regenboog’ betekent, naar de kleurschakelingen die bij deze techniek ontstaan. Op Java noemen ze de doeken ook wel kain kembangan, bloemendoeken, omdat ze felle kleuren gebruiken net als bloemen.
Deze bloemendoeken worden strak om de torso van de vrouwen gebonden als kledingstuk. Elke combinatie van kleur, ontwerp en techniek heeft weer zijn eigen symbolische betekenis.
De doek in de expositie komt van Karta Batik Fabrics
20 oktober 2024 - Javaanse rituelen
Kallenkote 53
8345 HE, Kallenkote
Of neem contact op voor meer informatie