`

Durga, beschermmoeder van de kosmos

Het verhaal van Durga is een verhaal over het overwinnen van de duisternis in onszelf en in de wereld. De “duisternis” kan verschillende vormen aannemen gaande van je eigen negatieve gedachten, angsten, twijfels, zorgen, misinterpretatie van de waarheid, ziektes, natuurvervuiling, oorlog … vul zelf maar aan. Wat zijn jouw demonen op dit moment? Deze negatieve krachten worden gesymboliseerd door Mahisasura, de buffel demon. Deze demon kan van gedaante verwisselen en verschillende vormen aannemen om je te misleiden.

Het verhaal gaat als volgt. Mahisasura, de demon, is een gedisciplineerd yogi. Ja, je leest het goed, de demon doet ook aan yoga en hij is een heel ijverige student. Hij kent de legende die zegt dat als je yoga doet met tapas of discipline, je zoveel warmte creëert dat uiteindelijk de stoel van Brahma (de God van de schepping) zo warm wordt dat hij moet opstaan om te vragen wat je wil bereiken met je yoga. 

En zo komt de dag dat Brahma aan Mahisasura vraagt waarmee hij hem van dienst kan zijn? Mahisasura antwoordt dat hij over de wereld wil heersen en onsterfelijk wil zijn. Brahma denkt even diep na, dan spreekt hij als volgt. “Ik verleen je deze gunst op voorwaarde dat je één zwakheid behoudt.” “Oké”, zegt Mahisasura, “vrouwen mogen mijn zwakheid zijn.” En zo gezegd zo gedaan. Brahma verleent Mahisasura zijn gunst, hij wordt de heerser van de wereld en is onoverwinnelijk behalve wat vrouwen betreft.

Sinds die dag gaat het steeds slechter met de wereld. De wereld zit nu vol kwaad en is heel somber. Op een bepaald moment is de wereld er zo erg aan toe dat de 3 grote Goden Brahma, Vishnu en Shiva samenkomen voor een spoedvergadering. Ze mediteren samen om een oplossing te vinden. Op een bepaald moment wordt de energie van de meditatie zo sterk dat het derde oog van alle Goden tegelijk opengaat en er verschijnt een lichtstraal uit het derde oog. Op het punt waar alle lichtstralen samenkomen ontstaat de nieuwe Godin Durga. ze heeft als taak om het kwaad in de wereld te overwinnen.

Durga staat sierlijk op en bedankt de Goden om haar tot leven te wekken en dan vertelt ze dat ze zich gaat terugtrekken in een grot om te mediteren en mantra’s te chanten. De Goden zijn niet blij. Ze willen dat Durga ten strijde trekt en de demon aanvalt, niet dat ze gaat mediteren in een grot. Maar Durga luistert niet naar hen. Ze gaat mediteren en blijft mediteren in de grot, tot haar hart zo vervult is van liefde en licht dat ze begint te stralen. Durga straalt zoveel liefde en licht uit dat heel de grot ervan oplicht en deze stralen groeien en groeien verder de wereld in. De stralen van liefde en geluk worden steeds sterker en op een bepaald moment is de wereld niet meer donker en kwaad maar terug gehuld in licht, liefde en geluk. 

Mahisasura ziet het licht en gaat op zoek naar de bron ervan. En zo vindt hij Durga. “Wie durft er mijn donkerte te verstoren?”, zegt hij. Durga staat op in haar volle glorie en kijkt hem aan. Hij is op slag verliefd en vraagt Durga om met hem te trouwen, hij is immers de heerser van de wereld en dus een goede partij voor elke vrouw. Maar Durga denkt daar anders over. Ze is vol van liefde en compleet op zichzelf. Ze heeft niemand nodig. Ze bedankt Mahisasura voor zijn aanbod, maar gaat er niet op in. Mahisasura pikt dit niet. Als hij Durga niet kan hebben, dan mag niemand haar hebben. En zo begint de strijd tussen Durga en Mahisasura. 

Mahisasura neemt verschillende gedaantes aan om Durga te misleiden. De strijd duurt heel lang en ik ga even fast forward naar het einde van deze strijd. Toen hij in een buffel veranderde, was Durga de strijd beu. Ze springt met haar voet op zijn nek, zodat hij naar haar op moet kijken en dan steekt Durga hem neer met haar drietand en dat was het einde van Mahisasura. Het licht keert weer en er is weer liefde en geluk in de wereld.

Het Navatri festival ter ere van Durga vindt vier keer per jaar plaats. In de lente noemt het festival Chaitra Navati. Hindoeïstische geschriften zeggen dat tijdens Chaitra Navatri de godin Durga de demon Mahisasura overwint. Het festival markeert ook de eerste maand van de hindoeïstische maankalender wanneer nieuwe bloemen en vruchten beginnen te bloeien. Sommige mensen geloven dat Maa Durga op de eerste dag van Chaitra Navratri neerdaalde en Brahma begon met het scheppen van het universum in opdracht van Moeder Durga.

In onszelf en in de wereld zijn er ook demonen en is er ook de kracht van Durga. Het licht laat je de demonen zien en geeft je ook de kracht om deze demonen te overwinnen. Kan je de demonen in jezelf en de wereld kalm en liefdevol recht in de ogen kijken en overwinnen met je drietand licht, liefde en kracht? 

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024