`

Kejawen

Kejawan, is de Javaanse oeroude traditie die bestaat uit diverse stromingen. Doel is om te zoeken naar het evenwicht in jezelf, en de harmonie met het universum. Bijzondere aan deze traditie is dat deze alle religies en denkwijzen omarmt. In de kejawen staat men open voor alle wijsheden, zolang ze tot doel staan deze harmonie te versterken. Veel Javanen zijn dan ook naast aanhanger van Kejawen, Islamitisch, maar je kan ook Christen of Boeddhist zijn. Voor hen is God, een onmetelijke kracht, die uitstijgt boven alle religies. Van elke religie en denkwijze kun je leren en dichter bij de/je balans komen.  

Vele tradities uit de Kejawen zijn terug te vinden in hedendaagse rituelen. Zo worden in vele gezinnen de familieschatten of pusaka’s vereerd, en speelt ook de bezielde kris een belangrijke rol.

De belangrijkste bijeenkomst is de selamatan, een rituele maaltijd die deel uit maakt van de Javaanse kosmologie. De mens wordt omringt door geesten en goden, verschijningen en mysterieuze bovennatuurlijke krachten die hem geluk dan wel ongeluk kunnen brengen. Zodoende is het belangrijk om deze krachten goed te verzorgen. De spijzen bij de selamatan zijn dan ook bedoeld als offers aan de geesten.

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024