`

Fototentoonstelling over Taman Indonesia in Nationaal Fotomuseum

Vers afgestudeerde fotografe Djala Baar mag expositie houden in het Rotterdams Fotomuseum

Met haar fotoserie ‘de kracht van het zwijgen’ heeft fotografe Djala Baar het verhaal van het dierenpark Taman Indonesia en haar zoektocht naar haar Indische roots in beeld gebracht. Het werk laat zien hoe het heden met het verleden verbonden is en hoe de herinneringen aan de Indische geschiedenis bewaard blijven. De fotoserie is het afstudeerproject van Djala Baar waarmee ze nu te zien is in de Amsterdam. Zij is gekozen als een van de vier talenten van haar jaar en mag komend najaar exposeren in het Nederlands Fotomuseum.

Indische herinneringen doorgeven via fotografie

In juni 2022 is Djala Baar afgestudeerd aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Als documentaire-fotograaf brengt ze vanuit een persoonlijke connectie verschillende maatschappelijke thema’s in beeld. Haar afstudeerwerk bestaat dan ook uit een fotoserie waarin ze aan de hand van persoonlijke verhalen de invloed van de Indische geschiedenis laat zien. 

Als derde generatie Indo is Djala opgegroeid zonder veel te weten over haar Indische roots.

Hierbij lijkt zwijgen een terugkerend thema in haar onderzoek te zijn. Voor deze fotoserie heeft Djala een plek gefotografeerd die haar heeft laten zien dat er niet altijd gesproken hoeft te worden om te kunnen herinneren; Taman Indonesia.

Specerijentuin

In dit Indonesische dierenpark heeft Andrea samen met haar man Henk en hun kinderen een eigen stukje Indonesië gecreëerd. Een plek waar de herinneringen van Andrea aan haar thuisland tastbaar worden. In de fotoserie komt het verhaal van de Taman samen met Djala’s eigen verhaal en zoektocht naar herkenning. Door gebruik te maken van eigen beeld en archiefbeelden heeft de fotografe het verleden met het heden weten te verbinden en laat ze zien hoe de herinneringen van generatie op generatie worden doorgegeven. Niet altijd door te praten, maar door te zijn, te ervaren en te voelen. 

De expositie ‘De kracht van het zwijgen.
De fotoserie is momenteel te zien tijdens de volgende tentoonstellingen:

Expositie AREA 22 – 11 t/m 17 september 2022 in Loods 6, Amsterdam
Nacht in / Dag uit – vanaf 30 oktober 2022 in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Meer van het werk zien? Kijk dan op www.djalabaar.nl 

Of ervaar het park zelf en bestel kaartjes voor het dierenpark.

Fototentoonstelling over Taman Indonesia in Nationaal Fotomuseum
13-09-2022
Fototentoonstelling over Taman Indonesia in Nationaal Fotomuseum

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024