`

Anggrek - Orchidee

De Orchidee is een prachtige en populaire plant. De orchidee dankt zijn populariteit mede aan de lange levensduur.

Verzorgingstips voor uw orchidee

De beste plek voor de orchidee:

 • Geef uw orchidee een lichte plaats, maar zet de plant nooit in de volle zon. Ideaal is een plek voor een raam op het oosten: eerst veel licht, later op de dag als de zon te fel wordt, juist schaduw.
 • Als de bladeren van de orchidee van groen naar geel verschieten, is dit een teken dat de orchidee te licht staat. Worden de bladeren daarentegen donkergroen en laat de orchidee haar knoppen vallen? Dan staat de plant te donker.
 • Als de orchidee op een te koude plek staat en de orchidee te veel of te weinig water krijgt, laat zij al haar bloemen vallen. 
 • Plaats uw orchidee niet naast fruit. Door de stof Ethyleen afkomstig van fruit en groente kan de orchidee al haar knoppen laten vallen.


De beste temperatuur voor uw orchidee:

 • De beste temperatuur voor orchideeën ligt tussen 20 ºC-22 ºC. Zorg ervoor dat de temperatuur nooit lager komt dan 16 ºC en nooit hoger dan 30 ºC. Door een felle zomerzon kunnen de bladeren verbranden. In de zomer kunt u vitrage gebruiken voor wat schaduw of plaats uw orchidee dan midden in de kamer. Als de bladeren van de orchidee geel worden, is dit een teken dat de orchidee op een te lichte plek staat.

 
Hoeveel water geef je aan een orchidee?

 • Hoe vaak u water geeft hangt af van het jaargetijde:

 ‘s Zomer is elke 5 – 7 dagen water geven voldoende
 In de winter is eenmaal per 7 -10 dagen voldoende.
Geef in het voorjaar met het licht mee meer water en in de herfst met het afnemende licht juist weer minder water.

 • Water geven gaat het beste door middel van dompelen in lauw leidingwater. Laat de plant even in het water staan. Daarna moet de plant goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat u een volgende keer water geeft. Grove grondmengsels drogen sneller uit en moeten dus vaker water krijgen.
 • Giet het water nooit in de kern van de orchidee, maar in de potgrond (waar geen bladeren groeien).

Wanneer en hoe verpot je een orchidee? 

 • Gebruik altijd potgrond speciaal voor orchideeën bestaande uit boomschors en turfblokjes. Deze speciale voeding is te koop bij tuincentra en bloemisten.
 • Het is om twee redenen nodig om te verpotten:

1.    Wanneer de plant te groot wordt voor de pot. 
2.    Na de bloei, wanneer uw orchidee, na verloop van tijd, geen nieuwe bloemstelen meer maakt.

 • Haal de orchidee voorzichtig uit de pot en voorkom dat de wortels beschadigd raken. Dode en slechte wortels verwijderen. Na het verpotten, de eerste twee tot vier weken matig water geven. Eenmaal per 7 tot 10 dagen is voldoende.

 
Er groeit een keiki op uw orchidee:

 • Soms groeit er een mini orchidee op een grote orchidee. Dit kleine plantje heet een keiki. U kunt de keiki van de grotere orchidee verwijderen en oppotten met speciale orchideeënpotgrond als deze 3 tot 4 luchtwortels heeft. Zorg dat de grond vochtig blijft (dus niet nat!).

Opnieuw in bloei krijgen van de orchidee:

 • Een phalaenopsis orchidee kan 3 tot 6 maanden bloeien. Is uw orchidee uitgebloeid en de steel nog groen? Dan kunt u hem boven het derde oog afknoppen. Hoe zie u wat het derde oog is? Langs de steel zitten een soort verdikkingen. Dit worden ogen genoemd. Tel de ogen vanaf het blad naar boven toe.

Als de steel is verdroogd, kunt u deze het best geheel afknippen. Zet de plant ongeveer 7 graden koeler weg, maar blijf de orchidee verder hetzelfde verzorgen als toen deze nog in bloei stond. Na enige tijd schiet de plant weer uit en komt er een nieuwe steel in. Het duurt ongeveer honderd dagen tot de orchidee weer gaat bloeien.


Anggrek
Anggrek
Orchidee

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024