Djinten - Komijn

Hoe djinten te gebruiken in de keuken

Djinten (ook wel djintan genoemd) is de Indonesische benaming voor gemalen komijnzaad. De geur van komijn is sterk, pikant zoet. De smaak is vol, scherp, gronderig en warm. Komijnzaad wordt vaak verward met karwijzaad. Ze lijken enigszins op elkaar en de smaak is ook redelijk in overeenstemming, alleen komijnzaad smaakt minder scherp en is iets bitterder. Komijnpoeder is vermalen komijnzaad. U kunt ook de hele zaden gebruiken. Het zaad komt van een eenjarige plant. In Nederland kan hij ook rijpen, maar daar is wel een droge, warme zomer voor nodig. De plant behoort tot de schermbloemenfamilie, net als onder andere dille, kervel en koriander. Komijn werd al door de Romeinen gebruikt. Zij gebruikten het in plaats van zout en peper. Ze waren ervan overtuigd dat het komijn een kruid was dat zorgde voor een trouwe partner en brouwden er zodoende liefdesdrankjes van. Komijn is na zwarte peper wereldwijd de populairste specerij. Djinten is vaak ook een bestanddeel in kerriekruiden. 


Komijn
Djinten
Komijn

  Terug naar het overzicht van specerijen...

PASAR BUNGA


Indonesische lente pasar vol planten en bloemen.

PASAR SIANG


Een weekend vol Indonesische cultuur.

BAMBOE BOUWEN


Wie maakt het de hoogste toren?

EXOTISCHE DIEREN

Leer meer over de dieren in Taman Indonesia