Jeruk Purut - Citroenblad

Citroenblad staat ook wel bekend als limoenblad, Mauritius Papeda of makroet. In Indonesie heet het blad Jeruk purut, en is een bekend ingredient in de keuken. Deze Citrus hystrix komt in heel Zuidoost Azie voor, en kom je ook veel tegen in de keuken van Thailand en Laos. 

De plant

Deze citrusplant groeit uit tot een boom van zo'n 12 meter hoog met kantige, afgevlakte jonge takken en korte doorns. Het donkergroen blad is hetkenbaar aan de 2 delen waar hij uit bestaat. De vrucht, een kleine limoen, kan ook in de keuken gebruikt worden, en is lekker fris. 

In de keuken

Je kunt citroenblad heerlijk meestoven in curries, vleesgerechten en soepen (soto!). In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op.

Tip: Je kunt de Jeruk Perut ook goed als huiskamer plant houden, heb je altijd een mooie verse voorraad in huis.

Recept Jeruk Purut thee

Breek 3 blaadjes jeruk purut grof, en doe ze in een groot glas. Voeg een eetlepel honing toe en 1 serehstengel. Giet kokend water over de blaadjes en stengel, en roer met de sereh stengel de honing tot deze is gesmolten.

Geniet van je lekker frisse winterdrankje!


Citroenblad
Jeruk Purut
Citroenblad

  Terug naar het overzicht van specerijen...

We zijn weer genomineerd voor het leukste uitje van Overijssel.

STEM NU door hier te klikken!

KOOP EEN INDO GIFT BOX

 en laat je verrassen!

 

KOOP ALVAST JE TICKETS

Stanly kookt

Op 31 juli neemt de chefkok van Rumah Rasa de keuken over!