Kopi - Koffie

In Indonesië komen de Robusta koffieplanten voor. Hoewel de smaak minder rijk is dan Arabica koffie, heeft Robusta het economische voordeel ze het goed gedijt in makkelijk toegankelijk laagland terwijl het goed bestand is tegen vele ziektes. De beroemdste Robusta (en misschien wel koffie) uit Indonesie. De bonen worden verzameld uit de uitwerpselen van de Civetkat ook wel bekend als Loewak en te zien in dit park.

 

Wist je dat? 

In de bladoksels van de koffiestruiken ontstaan sterk geurende, witte bloemen. De vruchten, een soort bessen, zijn rood en bevatten twee koffiebonen. Deze bonen bevatten een opwekkend bestandsdeel; caffeine. 

Geschiedenis

In 1707 werd de eerste koffie geplant op Java. De plantjes werden door Nederlandse kooplieden meegenomen uit Jemen. Het was de 'Coffea Arabica'. 

In 1702 ging de eerste oogst Java-koffie naar Nederland. In 1720 was de opbrengst ongeveer 100.000 kilo en in 1725 was die al gestegen tot meer dan 2 miljoen kilo. Koffie werd een belangrijk exportartikel waar veel geld mee te verdienen was. 

Omstreeks 1880 gingen de Coffea Arabica planten dood aan een bladziekte. Men ging over op een andere plant, Coffea Robusta', een sterkere plant die geen last had van ziektes. 

Maar de koffie van deze plant vonden de mensen minder lekker. Op sommige pakken koffie kun je nog zien van welke koffieplant de bonen komen. In Nederland is het meestal een mengsel van verschillende soorten. Maar de echte koffiedrinkers drinken nog steeds het liefst 'Arabica'. 


Koffie
Kopi
Koffie

  Terug naar het overzicht van specerijen...

ZOMERVAKANTIE


Leuke vakantie activiteiten voor kinderen

PASAR ANAK


Pasar met leuke spelletjes voor kinderen

PASAR MONYET

Een pasar voor een goed doel:
De orang oetan!

24 & 25 augustus met Tante Lien

LEUKSTE UITJE 2020

Taman Indonesia genomineerd voor Leukste uitje van Overijssel

ONZE OPENINGSTIJDEN

April tot en met Oktober 2019
Dagelijks van 10:00 uur to 18:00 uur

November en Maart 2019
Zondag van 12:00 uur to 17:00 uur

December 2019 tot en met januari 2020
Gesloten

ONS ADRES

Kallenkote 53, 8345 HE, Kallenkote

0521 511189

Of neem contact op voor meer informatie