`

Kopi - Koffie

In Indonesië komen de Robusta koffieplanten voor. Hoewel de smaak minder rijk is dan Arabica koffie, heeft Robusta het economische voordeel ze het goed gedijt in makkelijk toegankelijk laagland terwijl het goed bestand is tegen vele ziektes. De beroemdste Robusta (en misschien wel koffie) uit Indonesie. De bonen worden verzameld uit de uitwerpselen van de Civetkat ook wel bekend als Loewak en te zien in dit park.

 

Wist je dat? 

In de bladoksels van de koffiestruiken ontstaan sterk geurende, witte bloemen. De vruchten, een soort bessen, zijn rood en bevatten twee koffiebonen. Deze bonen bevatten een opwekkend bestandsdeel; caffeine. 

Geschiedenis

In 1707 werd de eerste koffie geplant op Java. De plantjes werden door Nederlandse kooplieden meegenomen uit Jemen. Het was de 'Coffea Arabica'. 

In 1702 ging de eerste oogst Java-koffie naar Nederland. In 1720 was de opbrengst ongeveer 100.000 kilo en in 1725 was die al gestegen tot meer dan 2 miljoen kilo. Koffie werd een belangrijk exportartikel waar veel geld mee te verdienen was. 

Omstreeks 1880 gingen de Coffea Arabica planten dood aan een bladziekte. Men ging over op een andere plant, Coffea Robusta', een sterkere plant die geen last had van ziektes. 

Maar de koffie van deze plant vonden de mensen minder lekker. Op sommige pakken koffie kun je nog zien van welke koffieplant de bonen komen. In Nederland is het meestal een mengsel van verschillende soorten. Maar de echte koffiedrinkers drinken nog steeds het liefst 'Arabica'. 


Kopi
Kopi
Koffie

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024