`

Melati - Jasmijn

Het meest geurende plantje van Indonesië. Veel Indische mensen hebben hem in de kamer omdat de bloemen zo heerlijk geuren, en in Indonesië vind je hem op menig terras. In Indonesië wordt de thee vermengd met Jasmijn wat een heerlijke smaak geeft.

Jasmijn thee maken 

Oogst bloemknoppen van de jasmijnplant om thee van te zetten. Wanneer jasmijn in bloei staat in de lente en de zomer, kun je je eigen jasmijnthee maken van de bloemknoppen. Jasmijnthee staat bekend om zijn herstellende eigenschappen, met name in combinatie met groene theebladeren. Volg de volgende stappen om je eigen thee te maken:

  • Pluk de bloemknoppen 's ochtends vroeg voorzichtig van de plant. Dan is hun geur het sterkst.
  • Leg ze naast elkaar op een bakplaat.
  • Bak de bloemknoppen op de laagste temperatuur: 95°C of lager. Je kunt ze ook op een zonnige vensterbank in een droge kamer laten drogen.
  • Laat de bloemknoppen helemaal drogen. In de oven duurt dit ongeveer 3 uur. Pas op dat je ze niet te lang in de oven laat.
  • Laat de bloemknoppen een nacht afkoelen op de bakplaat voordat je ze opbergt.
  • Bewaar de bloemknoppen in een luchtdichte pot. Doe een eetlepel in kokend water om thee te zetten. Laat de thee 4 minuten trekken, haal de bloemknoppen eruit en geniet.

Jasmijn olie of parfum maken

Je kunt ook geparfumeerde olie maken met jasmijn. Als je de sterke zoete geur van jasmijn in parfum wilt verwerken, kun je je eigen olie maken met verse bloemknoppen. Je hebt hier een glazen pot voor nodig met een goed sluitende dop en een basisolie naar keuze. Amandel-, jojoba-, olijf- of castorolie zijn goede opties. Zo maak je jasmijnolie:

 

  • Pluk 's ochtend ¼ kopje verse bloemknoppen.
  • Doe de bloemknoppen in een plastic zakje en sla er voorzichtig op met een hamer om de oliën eruit te persen.
  • Doe de bloemknoppen in de pot en giet er ½ kopje basisolie bij. Sluit de pot af en zet hem op een koele donkere plek. Laat het mengsel 24 uur trekken.
  • Knijp de bloemknoppen uit en ruik aan de olie. Als je een sterkere geur wilt, kun je het proces herhalen met verse bloemknoppen. Blijf verse bloemknoppen weken totdat de geur zo sterk is als je wilt.
  • Doe de olie in een bruin of blauw glazen flesje om het lang te kunnen bewaren. Je kunt met de olie deppen als parfum of de geurende olie als ingrediënt voor lotion, lippenbalsem of andere samenstellingen gebruiken.

Melati
Melati
Jasmijn

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024