`

Nangka - Jackfruit

Nangka is familie van de broodvrucht. Alleen kan de nangka nog veel groter worden. De geelgroene, langwerpige vrucht kan wel een meter lang worden en heeft een doorsnede van 50 cm. Het gewicht kan oplopen tot wel 40 kilo per vrucht. De schil is bezet met kleine driekantige stekels. Nangka smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de Durian. In de nangka zitten honderden langwerpige zaden die geroosterd kunnen worden.

 Recept: Nasi Gudeg

Gudeg is een traditioneel gerecht uit Yogyakarta en Midden-Java. Gudeg wordt gemaakt van stukjes jonge, onrijpe Nangka dat enkele uren met palmsuiker en kokosmelk wordt gekookt.
 

In het originele recept wordt de bruine kleur van het gerecht versterkt door het gebruik van teakbladeren, die in ons land bij ons weten alleen in de vorm van theezakjes bij gespecialiseerde aquariumwinkels te koop zijn. Een alternatieve manier van kleuren is door middel van geblakerde ui-schil.

 

Gudeg wordt geserveerd met witte rijst, kip, hardgekookt ei, tofu en/of tempeh, en een stoofpot gemaakt van krokant gebakken (buffel)zwoerd (sambal goreng krecek). Net als geldt voor de meeste andere gerechten verschilt de receptuur en de bereidingswijze per stad of regio. De Yogya-gudeg is zoetig, relatief droog en roodachtig van kleur door het gebruik van teakbladeren. De Surakarta-gudeg is wateriger, met veel kokosmelk en bleker, doordat gèèn teakblad wordt gebruikt.

 

Gudeg eet je het liefst aan een stalletje of in één van de gespecialiseerde restaurants in de omgeving van de Kraton, het Sultans paleis van Yogyakarta. Yogyakarta wordt niet voor niets "Kota Gudeg", stad van de gudeg genoemd. Zelf aten we het in een restaurant in Yogya en sindsdien proberen we de smaak te reconstrueren met behulp van de vele (varianten) van het recept om Indonesische sites en blogs. We geven de smakelijke stand tot nu toe.


Nangka
Nangka
Jackfruit

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024