Nangka - Jackfruit

Nangka is familie van de broodvrucht. Alleen kan de nangka nog veel groter worden. De geelgroene, langwerpige vrucht kan wel een meter lang worden en heeft een doorsnede van 50 cm. Het gewicht kan oplopen tot wel 40 kilo per vrucht. De schil is bezet met kleine driekantige stekels. Nangka smaakt aromatisch en zoet, een beetje naar banaan. Onrijpe vruchten worden gekookt of gebakken en als groente gegeten in de Oosterse keuken. De geur is sterk, maar veel minder afstotend dan van de Durian. In de nangka zitten honderden langwerpige zaden die geroosterd kunnen worden.

 Recept: Nasi Gudeg

Gudeg is een traditioneel gerecht uit Yogyakarta en Midden-Java. Gudeg wordt gemaakt van stukjes jonge, onrijpe Nangka dat enkele uren met palmsuiker en kokosmelk wordt gekookt.
 

In het originele recept wordt de bruine kleur van het gerecht versterkt door het gebruik van teakbladeren, die in ons land bij ons weten alleen in de vorm van theezakjes bij gespecialiseerde aquariumwinkels te koop zijn. Een alternatieve manier van kleuren is door middel van geblakerde ui-schil.

 

Gudeg wordt geserveerd met witte rijst, kip, hardgekookt ei, tofu en/of tempeh, en een stoofpot gemaakt van krokant gebakken (buffel)zwoerd (sambal goreng krecek). Net als geldt voor de meeste andere gerechten verschilt de receptuur en de bereidingswijze per stad of regio. De Yogya-gudeg is zoetig, relatief droog en roodachtig van kleur door het gebruik van teakbladeren. De Surakarta-gudeg is wateriger, met veel kokosmelk en bleker, doordat gèèn teakblad wordt gebruikt.

 

Gudeg eet je het liefst aan een stalletje of in één van de gespecialiseerde restaurants in de omgeving van de Kraton, het Sultans paleis van Yogyakarta. Yogyakarta wordt niet voor niets "Kota Gudeg", stad van de gudeg genoemd. Zelf aten we het in een restaurant in Yogya en sindsdien proberen we de smaak te reconstrueren met behulp van de vele (varianten) van het recept om Indonesische sites en blogs. We geven de smakelijke stand tot nu toe.


Jackfruit
Nangka
Jackfruit

  Terug naar het overzicht van specerijen...

ZOMERVAKANTIE


Leuke vakantie activiteiten voor kinderen

PASAR ANAK


Pasar met leuke spelletjes voor kinderen

PASAR MONYET

Een pasar voor een goed doel:
De orang oetan!

24 & 25 augustus met Tante Lien

LEUKSTE UITJE 2020

Taman Indonesia genomineerd voor Leukste uitje van Overijssel

ONZE OPENINGSTIJDEN

April tot en met Oktober 2019
Dagelijks van 10:00 uur to 18:00 uur

November en Maart 2019
Zondag van 12:00 uur to 17:00 uur

December 2019 tot en met januari 2020
Gesloten

ONS ADRES

Kallenkote 53, 8345 HE, Kallenkote

0521 511189

Of neem contact op voor meer informatie