Sereh - Citroengras

Wist je dat? 

Citroengras wordt ook gekweekt om de etherische olie in de bladeren. Men wint deze olie door stoomdestillatie van de afgesneden bladeren.

De olie wordt gebruikt als muggenwerend middel en voor het parfumeren van zeep en cosmetische producten.

 

Tip

Je kunt er ook heerlijke thee van trekken! (bijvoorbeeld met gember).Of lekker in je hippe waterbeker voor een frisse smaak. 

 

 Verzorging van het Citroengras

Wil je een echte Sereh plant die je ook kunt consumeren? Koop een plantje bij ons in de toko, of kweek gewoon je eigen sereh van citroengras uit de supermarkt. Kost wel meer tijd, en is misschien ook niet eens veel goedkoper, maar wel leuk! En je krijgt er groene vingers van :)

 

Citroengras is een meerjarige plant, die jij bij ons het beste in een pot kunt houden. In de tuin op een beschutte plek kan ook, maar dan dient je de plant te rooien voor de winter begint. Hij kan niet tegen kou lager dan 10 graden.  

 

 Zelf citroengras kweken

Wanneer je een bundeltje verse sereh stengels koopt, die nog lekker groen is, kun je het onderste deel laten wortelen in een glas water. Zet het glas. met lauwwarm vers water op een lekker warme plek en ververs het water regelmatig. Je zult zien dat de sereh stengel na ongeveer een week al kleine worteltje krijgt. Laat de stengel nog even in het water zodat je genoeg wortels hebt om hem over te zetten in de pot. 

Sereh houdt van een voedingrijke bodem en lekker vochtig. Zet de pot lekker warm in de volle zon. Je kan eventueel wat zand mengen met de potgrond, zodat door de nattigheid waar citroengras van houdt, de potgrond niet kletsnat en zwaar wordt. (afwatering). Handig is ook om een onderpot eronder te plaatsen, zodat de plant zichzelf kan bedienen.

Sereh maakt veel blad en heeft daardoor graag wat extra stikstof. 

 

Citroengras oogsten

Wanneer je de sereh genoeg bij voedt, kun je het hele jaar door oogsten. Je plukt simpelweg elke keer wanneer je het nodig hebt, een stengel van de bos. Komt vanzelf wel weer een nieuwe!


Sereh
Sereh
Citroengras

  Terug naar het overzicht van specerijen...

PASAR PADANG

Ontdek de Minangkabau

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP in 26 mei 2023

Indofood tours 

Tip van Taman Indonesia