Sirih - Betelblad

Betelblad is het blad van de betelpeper, een van oorsprong Maleisische klimplant uit de peperfamilie. Dit grote (± 12cm), beetje stugge, hartvormige blad heeft naast een licht stimulerende werking ook allerlei medische eigenschappen. Het blad wordt niet gegeten maar gekauwd. In Indonesie is het blad vooral bekend door het gebruik van het betelkauwen (het kauwen van de Sirih-Pinang).

De Betelpeper is een kruid waarvan de bladeren medische eigenschappen hebben. Het is een meerjarige, groenblijvende klimplant met hartvormige bladeren en witte samengestelde bloemtrossen.

Geneeskrachtige werking

Betelblad wordt gebruik als stimulans als middel om de adem te verfrissen. In Indonesie worden de bladeren ook gebruikt als antibiotica, , tegen hoofdpijn, artritis, en pijn van de ledematen. 

 

Tips

Het mooie hartvormige blad kun je decoratief gebruiken in de keuken. Je kunt er hapjes op uitserveren, of gebruiken om je gerecht of salade mooi vorm te geven. Medicinaal is het te gebruiken door op te kauwen, en dan uit te spugen. het blad is niet geschikt voor consumptie. 

 

Weetjes

 • Omdat betelblad vaak gekauwd wordt met betel- of arekanoot heeft het wellicht een slechte naam, maar het is alleen dat nootje dat zo ongezond is, niet het blad. Integendeel, het blad heeft allerlei goede eigenschappen
 • In Thailand en Vietnam kent men een iets andere variant van deze plant:
  Wilde Betel, wild pepper, La Lot
  De Piper Sarmentosum. Dit blad is kleiner (± 9cm), malser en wordt wel opgegeten, bijvoorbeeld in salades of gewikkeld om kleine hapjes (miang kham). Er is in het westen geen goede naam voor deze variant, soms wordt het “wilde betel” of “wilde peper” genoemd en verder cha plu (Thailand), pokok kadok (Maleisië) of lá lốt(Vietnam).

Recepten

 • Recept: Mieng kum (Thais hapje in wilde betel)

Betelblad
Sirih
Betelblad

  Terug naar het overzicht van specerijen...

We zijn geopend!

 • Voor een bezoek aan het park dien je van te voren te reserveren. We hanteren een maximum aantal bezoekers dus bestel je e-ticket op tijd.
 • We hanteren de richtlijnen van het RIVM; Houd 1,5 meter afstand van elkaar en draag een mondmasker binnen. Wanneer je verkoudheidsklachten hebt, blijf dan thuis. 
 • Het eethuisje is momenteel gesloten.
 • De gezondheid van ons, onze bezoekers en de dieren staat voorop. Alleen op deze manier kunnen we jullie weer laten genieten van het park in dit najaar.

Stem op Taman Indonesia!

We zijn genomineerd voor leukste uitje van Overijssel

KOOP ALVAST JE TICKETS

CADEAUBON

Voor 2 personen