`

Sirih - Betelblad

Betelblad is het blad van de betelpeper, een van oorsprong Maleisische klimplant uit de peperfamilie. Dit grote (± 12cm), beetje stugge, hartvormige blad heeft naast een licht stimulerende werking ook allerlei medische eigenschappen. Het blad wordt niet gegeten maar gekauwd. In Indonesie is het blad vooral bekend door het gebruik van het betelkauwen (het kauwen van de Sirih-Pinang).

De Betelpeper is een kruid waarvan de bladeren medische eigenschappen hebben. Het is een meerjarige, groenblijvende klimplant met hartvormige bladeren en witte samengestelde bloemtrossen.

Geneeskrachtige werking

Betelblad wordt gebruik als stimulans als middel om de adem te verfrissen. In Indonesie worden de bladeren ook gebruikt als antibiotica, , tegen hoofdpijn, artritis, en pijn van de ledematen. 

 

Tips

Het mooie hartvormige blad kun je decoratief gebruiken in de keuken. Je kunt er hapjes op uitserveren, of gebruiken om je gerecht of salade mooi vorm te geven. Medicinaal is het te gebruiken door op te kauwen, en dan uit te spugen. het blad is niet geschikt voor consumptie. 

 

Weetjes

  • Omdat betelblad vaak gekauwd wordt met betel- of arekanoot heeft het wellicht een slechte naam, maar het is alleen dat nootje dat zo ongezond is, niet het blad. Integendeel, het blad heeft allerlei goede eigenschappen
  • In Thailand en Vietnam kent men een iets andere variant van deze plant:

    De Piper Sarmentosum. Dit blad is kleiner (± 9cm), malser en wordt wel opgegeten, bijvoorbeeld in salades of gewikkeld om kleine hapjes (miang kham). Er is in het westen geen goede naam voor deze variant, soms wordt het “wilde betel” of “wilde peper” genoemd en verder cha plu (Thailand), pokok kadok (Maleisië) of lá lốt(Vietnam).

Recepten

  • Recept: Mieng kum (Thais hapje in wilde betel)

Sirih
Sirih
Betelblad

  Terug naar het overzicht van specerijen...

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024

ONZE OPENINGSTIJDEN

31 maart & 1 april geopend (Pasen) 
April - Juni za t/m wo van 10h-17h
Juli & Augustus; elke dag geopend
Sept & Oktober  za t/m wo van 10h-17h
Mei-, Zomer- en Herfst vakantie
elke dag geopend
November tot April Gesloten

ONS ADRES

Kallenkote 53

8345 HE, Kallenkote

Of neem contact op voor meer informatie