`

indische smaakreis

Winkelmand

dierenpark Taman Indonesia logo

Aantal items in winkelwagen:
Totaalbedrag winkelwagen:

De Indische Smaakreis

De Indische Smaakreis

Boeken

De Indische Smaakreis - Kookboek

Dit boek gaat over het ontstaan van de Indische keuken in Nederlands-Indië en de verdere ontwikkeling daarvan in zowel Indonesie als in Nederland. Geschreven door Georgine Kwa.

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog kwamen enkele honderdduizenden (Indische) Nederlanders vanuit Indonesië naar Nederland. Het merendeel van deze migranten vestigde zich uiteindelijk permanent in Nederland.

Met hun komst brachten zij ook hun eigen eetcultuur en eetgewoonten met zich mee. Degenen die bij aankomst reeds eigen woongelegenheid hadden of tijdelijk bij familie onderdak vonden, konden hun eigen oosterse gerechten blijven eten.

Het merendeel van deze ‘repatrianten’ kwam echter terecht in een contractpension. Daar kregen zij Hollands eten voorgeschoteld. Meestal werd dit Hollands eten dan door betrokkenen zelf aangevuld met sambal en andere ingrediënten uit de Indische keuken teneinde toch nog een oosterse smaak aan het Hollandse eten te geven.

Vrijwel alle Indische Nederlanders keken dan ook met veel verlangen uit naar een eigen huurwoning, zodat zij weer zelf hun eigen Indische gerechten konden koken.

In deze periode begint in Nederland ook de groei van de Chinese restaurants. Begin 20ste eeuw kwamen de eerste Chinezen als zeelieden in Nederland. Tijdens hun verblijf in Nederland logeerden zij in pensions in Katendrecht in Rotterdam en aan de Javakade in Amsterdam. 

Tijdens de economische recessie van de jaren ’30 waren zij gedwongen in Nederland te blijven. Zo ontstonden vanuit de kantines in de pensions de eerste Chinese eethuizen. Aanvankelijk werden deze vooral bezocht door journalisten en studenten.

Met de komst van de Indische Nederlanders groeiden de Chinese eethuizen uit tot restaurants en nam hun aantal gestaag toe van enkele tientallen in de jaren vijftig tot enkele honderden in de jaren ’60. 

Het aanbod van de gerechten in deze Chinese restaurants richtte zich steeds meer op de Nederlandse bezoekers. Om aan de westerse smaak tegemoet te komen namen de Chinese restaurants  Indische kokkies in dienst en gingen zich afficheren als Chinees-Indische restaurants. Er werden ook steeds meer Indische gerechten geserveerd, zoals gado gado, nasi goreng en saté.

Niet alleen het aanbod en de bereiding van de Indische gerechten hebben zich in de afgelopen decennia ontwikkeld, maar ook het aanbod van oosterse ingrediënten en de wijze waarop consumenten ingrediënten kunnen kopen, is ingrijpend veranderd. Van Indische marktlieden en de warung keliling in de jaren ’50 en ’60 tot de tegenwoordige mega supermarkten in de grote steden.

Daarnaast kent Nederland van oudsher een groot aantal Indische eethuizen en toko’s met elk hun eigen specifieke gerechten en ‘geheime’ recepten. In de loop der jaren hebben zij zich steeds weten aan te passen aan de specifieke wensen van de consument.

In deze fotodocumentaire worden deze ontwikkelingen in de Indische eetcultuur in beeld en tekst vastgelegd. Op die manier wordt de geschiedenis van de Indische keuken en eetcultuur voor latere generaties vastgelegd.

inclusief 9% BTW

30.00

Taman Indonesia VOF

Kallenkote 53, 8345 HE, Kallenkote
Telefoon: 0641788641
E-mail: via contactformulier
KVK nummer: 05055666
BTW nummer: 821492731