`

Keris Madura

Krissen van het eiland Madura staan bekend om hun prachtige houtsnijwerk. Deze krissen in deze vitrine hebben een fantastische handgreep. De handvatten lijken enigszins op een omgekeerde olifantenslurf, op een boomstronk versierd met veel florale motieven of stellen een paard voor, een belangrijk dier voor de Madurezen. Op de binnenzijde van het heft is soms het hoofd van een gevleugelde paard herkenbaar, die je ook hier in de hal voor de dokar (paardentram) ziet staan. Op dit mystieke paard, de Kuda Sembrani, reisden de voorouders tussen hemel en aarde om hun nakomelingen van advies te dienen. Het gevleugelde paard wordt dan ook gezien als brug tussen hemel en aarde. 

Het paard speelt een belangrijke rol in in de samenleving van de Madurezen.  Ze worden ook wel de cowboys van Indonesië genoemd, omdat ze bekend staan om het hoeden van hun vee. 

kuda greep

Madurese Heraldiek

Het gevleugelde paard, de Kuda Sembrani, wordt genoemd in het verhaal van Joko Tolè, zoon van de Putri (prinses) Kuning, die een kleinkind van Pangeran Bukabu van Sumenep (Madura) was. Joko Tolè en zijn broer Joko Wedi zouden zijn ontstaan middels een droom ontmoeting tussen Putri Kuning en hun vader Adipoday. Terwijl Joko afreist naar het Majapahit rijk, aan de andere kant van het water, om zijn stiefvader en smid Empu Kelleng te helpen, ontmoet Joko Tolè zijn oom, Adirasa. Zijn oom geeft hem het vliegende paard Si Mega mee en een zweep, die beiden door Adipoday aan hem toevertrouwd waren.

Het gevleugelde paard Si Mega is nog steeds het regionale embleem van Madura.  En de (rij)zweep is één van de bekende souvenirs van het eiland. 

EmbleemMadura

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024