`

Barong, de Koning van de Geesten

Barong is de naam van de koning der geesten, de leider van de goede krachten in de Balinese mythologie. Het Barong masker, die je bij Taman Indonesia ziet, komt van een dans gebaseerd op de eeuwigdurende strijd tussen het Goede en het Kwade. De dans wordt uitgevoerd door de leeuw-draak Barong (het Goede) en Rangda de heks (het Kwade).  Bij de dans worden veel mudra's gebruikt, handgebaren. 

De Barong dans wordt uitgevoerd wanneer er ziekte of tegenslag in het dorp heerst en is dan ook bedoeld om deze ‘kwade machten’ te verdrijven. De mensen verzamelen zich bij de dodentempel, de Pura Dalem. Vrouwen nemen offergaven mee. Bij de tempel worden parasols gebruikt.  Vrouwen nemen offergaven mee. Bij de tempel worden parasols gebruikt.  Ze geloven dat boze geesten en demonen vanuit de richting van de zee naar het dorp zijn gekomen. Door het verhaal over de weduwe Rangda en Barong opnieuw af te spelen, wordt de harmonie in de kosmos bevestigd. De strijd zal onbeslist eindigen.

In elk deel van het eiland Bali vragen bewoners de geest om de bescherming van het land en de bossen. Er zijn verschillende soorten Barongs. De naam van de dans is afhankelijk van het masker, dat de Barong, de hoofdpersoon, draagt. De Barong wordt in verschillende regio's omschreven als een ander dier:

  • een wild zwijn
  • een tijger
  • een slang
  • een draak
  • een leeuw

De Barong is een figuur, die wordt gebruikt om het kwaad te verdrijven.
De Barong wordt meestal gespeeld door twee mannen, die een griezelige leeuwenmasker dragen. Hij ratelt voortdurend uit zijn mond en belichaamt het goede. Zijn tegenstander is de boze heks Rangda met angstaanjagende ogen en haar. De dans is bedoeld om kwade machten te verdrijven.

Een goede verklaring voor de betekenis van het woord Barong is er niet. Wel heeft de Barong een tweede naam, namelijk Banaspati Raja (Heer van de jungle). De klassieke Barong, is de Barong Keket. Deze correspondeert niet met een dier.
Hiernaast bestaan er nog twee andere vormen: Barong Berutuk (jonge mannen, gehuld in bananenbladeren met een masker op) en de Barung Landung (twee reuzepoppen, die een dialoog uitvoeren en volksliedjes zingen).

Het verhaal:


Het verhaal gaat dat Rangda, moeder van Erlangga, de koning van Bali, in de 10e eeuw werd veroordeeld door Erlangga’s vader omdat ze zwarte magie beoefende. Nadat ze weduwe werd, riep ze alle kwade geesten van de jungle op en droeg hen op Erlangga te verslaan. Er ontstond een heftig gevecht, maar Rangda en haar zwarte magische troepen waren te sterk en Erlangga moest daarom de hulp van Barong oproepen. Barong besloot Erlangga en zijn soldaten te helpen, maar Rangda verzon een spreuk waardoor de soldaten zichzelf door middel van een kris (soort zwaard) wilde doden. Barong bedacht ook een spreuk waarmee hij de lichamen van de soldaten bestand maakte voor de scherpe kris. Hij won en Rangda vluchtte.

   

Over de oorsprong van de Barong is men het nog niet eens. Er bestaan verschillende legendes hierover, waarvan er twee volgen:

1) De eerste Barong waar iets over bekend is, houdt verband met Bedulu, dat toen mogelijk de hoofdstad was van Bali. Deze Barong moest van de goden worden gemaakt om het land van de pest te bevrijden.
Op Galungan (de grootste Balische feestdag) moest deze Barong rondgaan om offers en geld te ontvangen.

2) In een ander verhaal wordt de Barong verbonden met de demoon Jero Gede' Mecaling. Deze kwam in de vorm van een Barong met zijn volgelingen om alles daar te vernietigen. Een priester zei toen, dat alleen zo'n zelfde Barong met volgelingen hen kon verjagen. Dit geschiedde en tot nu toe zou de Barong dus gebruikt worden om ziekte en kwade machten te verdrijven.

Expositie 2024

OERINZICHT

KOOP EEN INDO GIFT BOX en laat je verrassen!

 

KOOKWORKSHOP 

IndoFood Festival

6 en 7 juli 2024