Japanse nachtegaal

De naam Japanse nachtegaal is nogal misleidend, omdat er geen enkele verwantschap of gelijkenis is met de nachtegaal (ook niet wat betreft de zang). Daarnaast komt hij helemaal niet voor in Japan , maar meer richting China en Himalaya tot ook in Thailand. Dit kleine gekleurde zangvogeltje behoort tot de familie van de Timalia die men voornamelijk vind in Azië. Doordat er reeds jaren geen vogels meer worden geïmporteerd vanuit Azië (wegens gevaar voor vogelvirussen) zijn sommige soorten nogal lucratief geworden voor smokkelaars en inbrekers. De exemplaren die in de Taman wonen zijn helaas door dit soort duistere praktijken in beslag genomen. En door de officiële vogelopvang voor exoten, stichting papegaaienhulp, herhuisvest in Taman Indonesia.

De Chinese nachtegaal (ook wel bekend als Japanse nachtegaal) is een vogel die sinds 1866 in de dierentuinen te zien is. Het zijn succesvolle zangvogels en door hun nieuwsgierigheid ook makkelijk tam te maken.

Ondanks dat de mannen meer zingen als zij alleen zijn, leven Chinese nachtegalen liever in paartjes. Het paartje brengt de rest van hun leven samen door. Ze zitten veel naast elkaar en poetsen elkaars veren graag.

De Chinese nachtegaal komt voor van de Himalaya tot Zuid-China. Ze zijn geen familie van de nachtegalen zoals wij die in Europa kennen, ondanks dat het beide goede zangers zijn.

Veel zangvogels, en daarmee ook de Chinese nachtegaal, leert zijn zang door het horen van de zang van soortgenoten. De vader is meestal het grote voorbeeld, maar je kan ook zelf een geluidsfragment afspelen. Zo is op elke leeftijd de zang nog goed te verbeteren.


Japanse-nachtegaal
Japanse nachtegaal
Leiothrix lutea

  Terug naar het overzicht van diersoorten...

We zijn open

  • Je kunt alleen een bezoek brengen als je van te voren reserveert. We hanteren een maximum aantal bezoekers dus bestel je e-ticket op tijd.
    Aan de deur worden geen kaarten verkocht.
  • We hanteren de richtlijnen van het RIVM; Houd 1,5 meter afstand van elkaar. En wanneer je verkoudheidsklachten zoals een loopneus, keelpijn, hoest of koorts hebt, blijf dan thuis. De gezondheid van ons, onze bezoekers en de dieren staat voorop. Alleen op deze manier kunnen we jullie weer laten genieten van het park in deze mooie zomer.

Stem op Taman Indonesia!

We zijn genomineerd voor leukste uitje van Overijssel

KOOP ALVAST JE TICKETS

Lees meer

CADEAUBON

Voor 2 personen