Jahe - Gember

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, en heeft een gezonde werking. Gember verlicht verkoudheid, migraine en is een ideaal middel om mee af te vallen omdat het ervoor zorgt dat je meer speeksel aanmaakt, en helpt bij de spijsvertering.

Wist je dat?

De wortelstok bevat de gemberolie. De dikke, knobbelige wortelstokken worden geschild en in het water geweekt. Daarna worden ze gedroogd of in suikerstroop ingelegd.  

 

 Verzorging van de gemberplant

Wil je een echte gember plant die je ook kunt consumeren? Koop een plantje bij ons in de toko, of kweek gewoon je eigen gember van een gemberwortel uit de winkel! Kost wel meer tijd, en is misschien ook niet eens veel goedkoper, maar wel leuk! En je krijgt er groene vingers van :)

 

Gember houdt niet van directe zonlicht, dus zet hem op een mooi schaduwrijk plekje in je huis. 

Zelf gember kweken

Neem een wortelstok waar lekker veel knopen aan zitten, en week hem een nachtje in lauw water. Daarna plaats je hem met de knopen naar boven in een ruime pot, en wachten maar! Houdt de (pot)grond lekker nat. Doe er bijvoorbeeld een onderpot onder met water. Na een week of 6 komen er als het goed is blaadjes uit de knopen, en voila!

 

Gember oogsten

Na een maand of 8-10 zal de gember zijn blad verliezen, dat betekent dat hij in de winter ruststand verkeerd. Dit is een mooi moment om te oogsten. Als je de wortels opgraaft, zie je hoe groot ze zijn geworden! Bewaar altijd een paar mooie stukken met veel knopen die je natuurlijk weer terug plaats in de pot voor de volgende ronde :)


Gember
Jahe
Gember

  Terug naar het overzicht van specerijen...

ZOMERVAKANTIE


Leuke vakantie activiteiten voor kinderen

PASAR ANAK


Pasar met leuke spelletjes voor kinderen

PASAR MONYET

Een pasar voor een goed doel:
De orang oetan!

24 & 25 augustus met Tante Lien

LEUKSTE UITJE 2020

Taman Indonesia genomineerd voor Leukste uitje van Overijssel

ONZE OPENINGSTIJDEN

April tot en met Oktober 2019
Dagelijks van 10:00 uur to 18:00 uur

November en Maart 2019
Zondag van 12:00 uur to 17:00 uur

December 2019 tot en met januari 2020
Gesloten

ONS ADRES

Kallenkote 53, 8345 HE, Kallenkote

0521 511189

Of neem contact op voor meer informatie